Свързани новини

20.12.2021 13:35

Moderna: Бустерната ни доза защитава срещу Омикрон

Видян 2393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компанията Moderna съобщи, че бустерната доза от нейната ваксина срещу Covid-19 изглежда защитава срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон при лабораторни тестове и че настоящата версия на ваксината ще продължи да бъде "първата линия на защита на Moderna срещу Омикрон", съобщава theguardian.com.

Производителят на ваксината каза, че решението да се съсредоточи върху настоящата ваксина, mRNA-1273, се дължи отчасти на това колко бързо се разпространява неотдавна откритият вариант на коронавируса, предаде БНР. Компанията все още планира да разработи ваксина специално за защита срещу Омикрон, която се надява да премине в клинични изпитвания в началото на следващата година.

"Това, което имаме на разположение в момента, е mRNA-1273“, каза в интервю д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на Moderna. "Тази ваксина е много ефективна и е изключително безопасна. Мисля, че тя ще защити хората през предстоящия празничен период и през тези зимни месеци, когато ще видим най-сериозен натиск от варианта Омикрон".

"За да отговори на този силно заразен Covid вариант, Moderna ще продължи бързо да придвижва специфичен за Омикрон кандидат за бустер в клинични тестове, в случай че това стане необходимо в бъдеще. Ние също така ще продължим да генерираме и споделяме данни в нашите стратегии за бустер с органите на общественото здравеопазване, за да им помогнем да вземат базирани на доказателства решения относно най-добрите стратегии за ваксинация срещу SARS-CoV-2“, каза от своя страна и изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел.
Компанията също така посочи, че курсът с две дози от нейната ваксина генерира ниски неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон, докато бустерната доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу варианта 37 пъти. По-висока бустер доза от 100 микрограма от същата ваксина пък повишава нивата на антителата още повече - над 80 пъти спрямо нивата преди подсилване.

Данните, които все още не са проверени от партньори, са въз основа на тестване на кръв от хора, които са получили ваксината срещу псевдовирус, проектиран да наподобява варианта Омикрон. Това е подобно на данните, обсъдени последно от водещия експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи.

Д-р Пол Бъртън каза, че ще зависи от правителствата и регулаторите да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей