Свързани новини

18.12.2021 09:04

Ще има лустрация на крадците и край на чадърите: Петков

Видян 1893 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не схващам ролята си да чегъртам.  Нашата роля е да сложим правилните  хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да проверяват всеки крадец. Ще има лустрация на крадците. Дал съм на министър Рашков пълна свобода. Чадърите свършиха. Никой не бива да се чувства защитен. В България съм от 2006 г. и имам поглед какво става," каза премиерът Петков в "Панорама".  Той приема решението на прокуратурата да не го разследва за декларацията за гражданството. "Не искам новата ми позиция да е повлияла на решението им. Не се чувствам над закона", заяви премиерът.


"Правителството не е нито ляво, нито дясно. То е практичното правителство. Смятам, че идеологиите като принцип са начин за бягство на мисълта. Не вярвам само в леви или десни политики. За някои неща вярвам, че трябва да сме десни. Десните мерки обикновено идват от частния бизнес. Но правителството  може само да помогне за добавена стойност, като направи данъците по-ниски данъци, за да съществува бизнесът по-добре. А ние, като правителство, да помогнем да няма толкова бедност, да има добро здравеопазване. Спираме да говорим идеологически. Имаме цели, които трябва да постигнем", обясни премиерът. Пред водещия Бойко Василев той съобщи, че ако има една мечта, тя е България след 4 г.  да е мястото с най-доброто качество на живот, което не означава с най-висок стандарт. Означава сравнително опазена природа, с добро образование, здравеопазване, добри условия за предприемачите.


Петков обясни решението си да издаде заповед в Министерски съвет служителите да са само със зелени сертификати като проява на лидерство. Той е наясно, че коалиционният партньор ИТН е против, но е решил да даде пример. "Как е възможно в ресторант да не може да се влезе без сертификат, а в МС да може?! Дадох срок до 4 февруари. Тъкмо останалите министерства ще видят дали има за този период повече ваксинирани и как се приема заповедта", обясни Петков и допълни, че предимството на коалиционното управление дава възможност да се чуят повече аргументи. Той заяви, че ако не се засили ваксинацията, за която има по-широк план от призива Ваксинирайте се, ще стане много трудно през февруари, когато се очаква да ни връхлети нова вълна на пандемията. "Как е възможно по ваксинация да сме след Руанда и Таджикистан", възкликна Петков, който е убеден, че хората продължават да са зле информирани за ползата от ваксините.


Той отрече президентът Радев да има квота в правителството и отново каза, че докато е бил министър, Радев нито веднъж не му се е обадил, както и досега. Специално спомена назначението на Бойко Рашков за вътрешен министър. ПП го е харесала и го е предложила на коалиционните партньори. "Не се чувствам длъжен пред Радев, а само пред избирателите", заяви Петков.


Като пример, че е готов да взема и непопулярни мерки, той посочи заповедта си за зеления сертификат за МС. "Не съм мечтал да съм премиер, но съм мечтал да има промяна. Чувствах се фрустриран. При тази природа, членове на ЕС, с такива медали от математическите олимпиади, в последните 15 години все едно, че си изхвърляхме потенциала в кошчето.." Той разчита на пирамидата на управление, в която министрите, зам.-министрите, служителите под тях ще изберат най-правилните хора. Петков заключи, че разчита на добрите екипи.


"Продължаваме промяната" публикува във Фейсбук как премиерът Петков върви пеша и в Брюксел, следван от един охранител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.12.2021 12:48

    Ще почакаме и ще видим. Щот дядо ми казваше от пръдня боя не става и дума дупка не прави.

  • 001 изгоря преди да светне 18.12.2021 12:17

    Има много фира в приказките на новоизлюпения наложен ни политик, до сега делата му го показват. Кога ли капката ще прелее? Сертификатите бая масло в огъня наляха, защото Киро лъжеца не прави разлика между удоволствията /заведенията/ и правото на работа и най-вече правото на избор!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец