Свързани новини

03.12.2021 12:12

Бустерните ваксини значително укрепват имунитета: Проучване

Видян 1663 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подсилващите инжекции срещу Covid могат драстично да укрепят имунната защита на организма, според проучване, което поражда надежди за предотвратяване на друга вълна от тежко заболяване, предизвикано от варианта Омикрон, съобщава theguardian.com.

В проучване, публикувано в Lancet, изследователите от базираното в Обединеното кралство проучване Cov-Boost измерват имунните реакции при близо 3000 души, които са получили един от седемте бустери срещу Covid-19 или контролна ваксина два до три месеца след втората им доза AstraZeneca или Pfizer.

Тези, подсилени с Pfizer след две дози AstraZeneca, имат нива на антитела един месец по-късно почти 25 пъти по-високи от контролите. Когато след две инжекции на Pfizer беше даден бустер на Pfizer, нивата на антителата се повишиха повече от осем пъти.

Най-мощният бустер в проучването е пълна доза от ваксината Moderna, която повишава нивата на антителата 32 пъти в групата на AstraZeneca и 11 пъти в групата на Pfizer. Когато Moderna се използва в бустерната програма на Обединеното кралство, тя се прилага в половин доза.

Докато констатациите показват, че и Pfizer, и Moderna mRNA ваксините са високоефективни бустери, учените предупреждават да сравняват ефективността им, когато хората са започнали с различни нива на антитела. Например, нивата на антителата са склонни да останат високи няколко месеца след ваксинация с Pfizer, така че бустерът не би могъл да ги увеличи много по-високо.

„Това са забележително ефективни имунологични стимулатори, много над това, което е необходимо за предотвратяване на хоспитализация и смърт“, каза проф. Саул Фауст, ръководител на проучването и директор клинични изследвания на NIHR в University Hospital Southampton NHS Foundation Trust. Въпреки че страничните ефекти са различни, повечето хора, които съобщават за тях, са имали умора, главоболие или болки в ръцете и проучването не открива опасения за безопасността.

Освен антителата, учените разгледаха въздействието на бустерите върху Т-клетките - друг важен компонент на имунната система, свързан с предотвратяването на тежки заболявания. Повечето от бустерите, включително Pfizer, Moderna и AstraZeneca, повишават нивата на Т-клетките, независимо от ваксината, която хората сложили с първите си две дози.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.12.2021 04:04

    Стават толкова досадни и все по неубедителни! Даже възрастните хора не им вярват и си искат правата обратно.Хем ми е смешно но в същото време и тъжно...Точната дума е Срам! https://www.youtube.com/watch?v=TbeHgQ3I-Yg

  • 001 Anonimen 03.12.2021 16:46

    Пропаганда за заблуда на глупаци! 80% не разбират ,че има "страшен" вирус! И аз не разбрах...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете