Свързани новини

01.12.2021 09:24

Струма не е магистрала, а обикновен междуградски път: Комитова

Видян 2105 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Вярвайте ми, до преди няколко дни не знаех, че това не е АМ „Струма”, каза Комитова. „Това е един обикновен междуградски път – не е магистрала, не е и скоростен път”, отново подчерта тя. „С просто око всички виждаме един широк, хубав път. Но с просто око не можем да усетим наколните по пътя”.Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия регионалният министър Виолета Комитова по повод проверката на участъка Драгичево – Долна Диканя, където загинаха 45 северномакедонски граждани.


„Проверката на фаталния участък от АМ „Струма” след катастрофата от миналия вторник отне една седмица. Подобни проверки отнемат много време. За съжаление, трябва да ги правим регулярно, но заради трагичния повод трябваше да извършим спешна проверка. Много ми е тъжно, че трябва да говорим по повод катастрофата, и отново искам да поднеса своите съболезнования на близките на жертвите”, каза в предаването регионалният министър.


Тя добави, че „пътят няма Акт 16, защото не са завършили отчуждителните процедури. По проект това е път Е79 – той е с максимално позволена скорост от 90 км/час. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, допълни министърът в отговор на въпрос защо скоростта в тази отсечка е вдигната на 120 км/час.


По думите ѝ, проверката на пътищата трябва да бъде системен процес, който да отчита опасните зони и местата с дефекти, които трябва да се ремонтират и рехабилитират. „В моя мандат не съм имала възможност да обиколя тези участъци”.


Мантинелата във фаталния участък е била в нормите, важащи към момента, в който тя е монтирана. „На мястото има знаци за чешмичка, знак за скорост, който е възможно да е паднал преди месеци – не мога да кажа какво е на място. АПИ предприе действия да възстанови мантинелата. Най-голямата ни слабост обаче е маркировката. Положена е само средната осева линия”.


По отношение на зимното почистване министърът беше категорична, че има достатъчно средтсва, с които дори ще бъдат погасени и стари задължения към снегопочистващи фирми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.12.2021 16:47

    Пътувал съм по нея не веднаж, и 140км/ч допуска където е разрешено ,а и ката цяло при нормално развит умствено шофьор! Мразя гербаджиите и не ги защитавам! Измамите им са сигурно в построените безсмислени тунелчета който успешно са комбинирани с катаджий с триноги да грабят пътуващите ,ай са привишили малко скоростта. Това автобусче да не е взривено за да се отклонява вниманието на хората от това което в момента се мъти започвам да си мисля!

  • 002 Кака Милка 01.12.2021 11:24

    Регионалният министър Виолета Комитова, професионално и обосновано напълно ни успокои с тези си съждения. Щом не е магистрала, а обикновен или може би дори и междуселски път, с указано разрешена скорост от само 120 км., това означава, по презумция, че няма виновни за инцидента. Само, че би ли била така добра уважаемата Регионален министър Виолета Комитова, да го обясни това същото нещо и на роднините на жертвите?

  • 001 Пътен инженер 01.12.2021 10:25

    НЕКА ДА ОБЯСНЯ НА НЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ: Възложителят АПИ прави Техническо задание за проектиране, в което са посочени всички параметри за проектирането на магистралата в случая !!! Проектантът който и да е той ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се съобразява с него !!! Изготвеният проект се докладва на Експертен съвет пак в АПИ !!! АПИ и Регионалното министерство в лицето на министъра издава разрешението за строеж, когато строежът се простира в повече от една област !!!Изпълнението на строителството се наблюдава пряко от Строителен надзор и Възложителят!!! С Акт 15 обекта се предава от Строителя на Възложителя!!! Прави се Окончателен доклад за обекта, в който Строителният надзор описва всичко което е извършено по време на строителството !!! За такъв обект това са поне 150-180 страници !!! След това министерството на Регионалното развитие, в лицето на АПИ одобрява и назначава Приемателна комисия, която на място да приеме обекта !!! В зависимост от становището на комисията и ако няма забележки (което е почти НЕВЪЗМОЖНО) се подготвя издаването на Акт 16 с който се предава обекта на Възложителят !!! Гаранцията за Строителят е две години !!! А тази за експлоатацията на магистралата е 10 години !!! ОСТАВАМ НА ВАС ДА ПРЕЦЕНИТЕ КОЙ Е ВИНОВЕН, АКО ИМА ИЗПБЩО ТАКЪВ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и