Свързани новини

12.11.2021 21:11

Каратиста ме заплаши с Гешев: Министърът на правосъдието

Видян 2263 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Босът на Делта гард Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал правосъдния министър Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев в началото на миналата година. По това време Демерджиев е председател на Адвокатската колегия в Пловдив, а сблъсъкът му със Спасов е заради клиент от Германия, когото адвокатът представлява. Това разказва Демерджиев в интервю за Mediapool и Euractiv.bg. Той е подал сигнал до прокуратурата, но и досега няма реакция и отговор дали Спасов е злоупотребил с името на Гешев, или не. Демерджиев споделя, че е бил "спасен" след намесата на германското и австрийското посолство.


"Сега" потърси пресаташето на главния прокурор Веселин Иванов по повод интервюто на Демерджиев. "Хубав уикенд и бъдете здрави", беше коментарът на Иванов.


"Аз самият съм имал сблъсък с "Делта гард"  в началото на 2020 г. Поводът беше един спор за фотоволтаичен парк, където те дойдоха с брутална сила. Първоначално бяха възпрени от полицията, после си влезнаха, разбивайки вратата, катинара, установявайки се там месеци наред под носа на всички органи на държавата. И никой не реагира. Нито полиция, нито прокуратура. По повод този сблъсък имах повод да се запозная с един от собствениците на това дружество. Прякорът му е Митко Каратиста. Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Т.е. ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане. На въпроса ми: Какво ще стане? Ми отговори, че съм ръководил протести срещу главния прокурор. Че това, което ще стане е ясно. Мога да го разбера", казва министърът. "Ако не бяха посолствата на Германия и Австрия, които следяха отблизо този случай, щях да се окажа много ниска топка в полето на г-н Митко Каратиста и неговите съратници. (...) Когато собствените ти институции те заплашват, къде може да намериш защита? Аз нормално бих потърсил защита от главния прокурор. Това би била първата ми реакция. Само че когато те заплашват с главния прокурор, от кого да търся защита? Пуснах сигнал, след като разбрах, че инструментът, който трябва да ме пази, е насочен срещу мен", допълва той.


Това се е случило след като през 2019-а колегията в Пловдив излезе с остра позиция срещу Гешев. "Очевидно там вече съм попаднал в полезрението на главния прокурор или неговия кръг, така да го нарека. Това, което споделям, не е споделено само с мен, а с един от охранителите на парка, който написа нарочна декларация какво му е казано, кога му е казано. Че съм заплашен по този начин. Тази декларация аз съм я дал по две полицейски преписки, които отидоха в прокуратурата. В началото на мандата си давах показания в прокуратурата по темата, подробни", казва министърът.


"Има две възможности. Или някой спекулира с името на главния прокурор и той би трябвало да е заинтересован да изчисти името си, като предприеме действия спрямо тези, които спекулират с неговото име и заплашват. Аз бях председател на адвокатска колегия по това време. Не мислех, че някой от името на главния прокурор може да заплашва председател на адвокатска колегия. Или това не е вярно и той трябваше да реагира. Алтернативата е това да е вярно, което е ужасно. Реакция няма до днес. Наближават две години", обяснява Демерджиев.


Министърът казва още, че знае, че в момента по указания на главния прокурор се правят проверки по много от търговските дела, с които се е занимавал като адвокат. "Търси нещо, за което да се хване. Търси повод, с който да ме уязви по някакъв начин. Това не ме притеснява от гледна точка на моите действия, но ме притеснява от гледна точка на действията на главния прокурор. Не може това да е основната задача на главния прокурор. Аз не съм враг на г-н Иван Гешев, аз не го познавам. Но съм враг на гешевщината. И ще бъда враг на гешевщината независимо кой как ще подходи с мен", посочва той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Петров 13.11.2021 12:37

    Поклон пред Вас МИНИСТЪР ДЕМЕРДЖИЕВ!!! С ТАКИВА ,КАТО ВАС,БОЙКО РАШКОВ,КОМИТОВА И ДР. ТАЗИ ДЪРЖАВА И МОЯ РОДИНА ЩЕ Я БЪДЕ!!! УСПЕХИ И ЗДРАВЕ!!! А ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ(КРАДЦИ). СЪД!!!ЗАТВОР!!!ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.