Свързани новини

21.10.2021 09:25

Зелен сертификат ще се издава и след първа доза ваксина

Видян 2370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зелен сертификат да се издава още след поставяне на първа доза от Covid ваксините. Това e едно от новите предложения, което ще се обсъди в четвъртък и се определяло от експертите като допустим вариант, заяви здравният министър Стойчо Кацаров, предаде Медиапул. Утре стартира официалното прилагане на сертификатите, които ще позволяват на гражданите безпрепятствено да извършват дейности на закрито.

Очаква се от понеделник и хората, преболедували заболяването, да могат да си извадят "зелен сертификат" въз основа на номера на своя положителен антигенен тест. В момента сертификат могат да си извадят само преболедувалите, имащи PCR тестове.

Сертификат след поставяне на първа доза

“Най-вероятно утре ще стане факт да се издава сертификат и след поставяне на първа доза. Ще го обсъдим още веднъж с експертите и ако няма сериозни възражения ще бъде допълнена издадената заповед с тази възможност”, каза министър Кацаров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Министърът посочи, че експертите, с които се е консултирал определят това като допустим вариант.

“Ако издаваме сертификат след първа доза, няма не е необходимо хората да чакат 1 месец, за да могат да се възползват от правата си, а ще го направят още след първата доза”, уточни министърът. Наред с това хората нямало масово да се насочват само към ваксината Janssen, която е еднодозова и веднага се издава сертификат, а ще могат да ползват и тези на Moderna и Pfizer/BioNtech и да получават бързо сертификат.

Министърът добави, че гражданите ще са задължени да си сложат и втора дозата.  Стойчо Кацаров увери, че България разполага с достатъчно дози от ваксината Janssen.

Антителата не доказват нищо без положителен тест от лаборатория

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат", ако преди това нямат положителен PCR или антигенен тест, направен в лаборатория, стана още ясно от думите на министъра.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Covid-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той.

От понеделник сертификат и след антигенен тест

Най-вероятно от понеделник ще заработи системата, чрез която сертификати ще се издават и въз основа на преболедували с положителни антигенни тестове. В момента в нея са достъпни само хората с положителни PCR тестовете. Такова уверение е получил министърът от държавната фирма "Информационно обслужване" след проведена среща.

"В следващите дни системата ще заработи и всички хора с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева