Свързани новини

18.10.2021 14:34

Не трябва да има съмнения за некомпетентност и спекула на борсата: Енергийният министър

Видян 1131 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Лицензионният режим за търговците на енергийната борса ще бъде преразгледан, за да няма съмнение, че ток се продава от фирми, които не притежават нужната компетентност или че платформата се използва за спекула на гърба на потребителите. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков по време на кръгла маса за проблемите в енергетиката, организирана от президента, предаде бТ


Промените в наредбата за лицензиране са част от краткосрочните мерки, с които да се посрещне ценовата криза.От 1 ноември влиза в сила нова методика за промяна на цената на доставчик от последна инстанция, която ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електроенергия. Става дума за цели 256 000 дружества, като Живков призна, че не става дума за големи суми, но пък при натрупването на няколко ефективни мерки ефектът може да бъде по-сериозен.
Той подчерта, че липсата на дългосрочни договори е една от причините за настоящата криза и ще се търси промяна в тази посока.


Ако се върви към краткосрочни мерки за подпомагане на бизнеса, те трябва да бъдат по-скоро финансови, отколкото промяна в нормативни документи, защото промяната ще изисква дълго време, а трябва да се действа спешно, подчерта министърът.


Всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си, заяви и премиерът Стефан Янев. От думите му стана ясно, че окончателният пакет мерки за подкрепа на потребителите ще бъде приет от министерския съвет в сряда преди заминаването на президента Румен Радев за Европейския съвет.

Несъвършенствата в нормативната база излизат наяве сега, подчерта държавният глава, според когото управляващите през последните 10 години не са следвали никаква стратегия в енергийния сектор, не са въвели в експлоатация нито една базова мощност и са спомогнали с действията си за натрупване на дългове в системата.По думите му ЕК обявява мерки, но най-важната за страната ни липсва "дерогация или намаляване на цената на емисиите."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак