Свързани новини

12.10.2021 12:06

Събитие в София събира Стефан Янев, Франс Тимерманс и Мария Габриел

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Как да направим Зеления преход успешен и справедлив за България? Какви средства ще бъдат инвестирани в българската икономика и ще успеем ли да модернизираме индустрията и производствата си? Каква ще е социалната цена, която ще платим и как ще бъдат компенсирани засегнатите хора и региони? Каква е готовността на бизнеса и на местната власт за трансформация и знаем ли достатъчно за мерките и възможностите за финансиране, предвидени от ЕК?


На тези и на много други въпроси ще отговори предстоящата на 15 октомври конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ (Можете да я проследите онлайн на: www.greentransition.bg )


Форумът ще бъде открит от премиера Стефан Янев и от изпълнителния вице-президент на ЕК Франс Тимерманс. Ключови участници в събитието са и комисарят по иновации Мария Габриел, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Великобритания Роб Диксън, министърът на финансите Валери Белчев, на икономиката  - Даниела Везиева, на енергетиката - Андрей Живков, на транспорта - Христо Алексиев, заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.


Над 50 участници в два основни панела и 4 паралелни работни сесии ще коментират темите „Финансиране на Зеления преход“, „Интелигентна индустрия, енергетика и икономика“, „Умни градове и кръгова икономика“, „Интелигентни транспортни системи и мобилност“, „Иновации в земеделие и биотехнологии“.


В седмицата, в която се очаква българското правителство да изпрати на ЕК Плана за възстановяване и устойчивост и да се посочат дати за извеждане от експлоатация на ключови енергийни мощности за страната, темата за Зеления преход е особено актуална. Припомняме, че в края на юли ЕК представи най-мащабния пакет от реформи, свързани с климатичните промени, предвиждащ намаляване на въглеродните емисии в ЕС с 55% до 2030 г. и достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Ако бъде приет, този план ще промени коренно икономиките на страните-членки и живота на хората в Европа.


Огромни инвестиции в икономиките на страните-членки за модернизация, иновации, зелена енергия, образование, транспорт, строителство, но и повишаване на разходите за домакинствата – това са част от възможностите и предизвикателствата, които Зелената сделка поставя пред Европа и нейните граждани.


Въпреки сериозните промени, които предстоят пред българската икономика, информацията по темата за Зелената сделка у нас е ограничена и фрагментирана. Време е да започнем откровен разговор, за да направим Зеления преход успешен, разбираем и справедлив. Затова и форумът има амбицията да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, синдикати, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите, за да започне честен дебат по темата в контекста на климатичните промени, нуждата от модернизация на икономиката ни, но и с фокус върху социалните аспекти на тази трансформация.


Конференцията се организира от DIR.BG и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.


Партньори на събитието са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Институтът за енергиен мениджмънт, Националното сдружение на общините в България, ПанЕвропа, Атлантическият клуб в България, Амерканската търговска камара, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Индустриален клъстер Средногорие, Индустриален клъстер "Електромобили", Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия, Българската асоциация по рециклиране, Браншова асоциация „Полимери“, Зеленият център за устойчиви финанси и енергетика.


Партньори на събитието са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Институтът за енергиен мениджмънт, Националното сдружение на общините в България, ПанЕвропа, Атлантическият клуб в България, Американската търговска камара в България, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Индустриален клъстер Средногорие, Индустриален клъстер "Електромобили", Българската асоциация по рециклиране, Браншовата асоциация „Полимери", Зеленият център за устойчиви финанси и енергетика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,