01/20

Свързани новини

06.10.2021 17:20

Депутатка от ДБ в евроизмама за 9 млн.лв.: ВАСъд (ДОКУМЕНТИ)

Видян 14880 пъти | Коментари 5
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вие никога не сте чували за кампанията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те основни биологични процеса, извършвани от човека и няма как да бъде друго, освен биологично), за която прословутият шеф на ДФЗемеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лева. Но заради него депутатка от ДБ в последния парламент и кандидатка за новия се оказа замесена в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея Българска асоциация Биопродукти.  Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта е „измамна дейност”, което е постановено първо  от ЕК,  продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отстранен още от Борисов шеф на ДФЗ и земеделски министър Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и „произвеждане” (не производство, както е на български) на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро, а реално струва десетки пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” и „дизайн” на клип (дизайн на клип е световна новост, в тази област се плаща за сценарий, режисура, заснемане) – на такъв бюджет дори и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански рекорд. Наш фаворит сред общо 477 157,50 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска” – понеже брой не е описан, а нещото е договорирано в единствено число, за разлика от „подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – единичен и сигурно изцяло изработен от диаманти, защото струва 119 520 евро според  Порожанов и депутатката.

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора  с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

Явно интересите, които са нарушени, са били доста сериозни, защото тогава започва атака с компромати срещу него и той е принуден да напусне поста, което, разбира се, може да е и съвпадение. Но може и да не е случайност.

Иначе договорът с асоциацията на зелено – синя депутатка изобилства от тотални безсмислици.

20 000 евро са предвидени например за „разработка на рекламно –артистичен продукт”. Първо, няма такова нещо в професионалния език, второ: пари за творчески дейности са предвидени по всяко от перата в проекта. Подобни графи се срещат много – „разходи за гаранция за добро изпълнение” – 12 000 евро, „измерване на резултата” – 115 788,36 евро, неясно е в какво се състоят и многото вписани заплащания за дизайн на това и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 07.10.2021 15:51

    почнаха да излизат и техните ризки :)

  • 003 ненаказани престъпници 07.10.2021 12:40

    Тиквата бая се опъваше и закриляше черната си касичка Порожанов, но на финала не устоя пред обществения натиск. Въпреки това си постави същите крадци и боклуци като Порожанов, а на него нищо не му се случи. Както казва самият Борисов всичко е "пунта мара"

  • 002 Anonimen 07.10.2021 01:13

    КОНфискациЯ!Мангизите BACK!

  • 001 Тихомир Томов 06.10.2021 20:34

    Корупцията и простотията нямат цвят !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева