Свързани новини

05.10.2021 11:28

ЕБВР с €30 млн. стана миноритар на Евроинс, след като помогна и за покупката на ЧЕЗ

Видян 2215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа споразумение с Еврохолд България АД за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга - Евроинс Иншурънс Груп АД (EИГ), една от водещите независими застрахователни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа.
ЕБВР инвестира 30 млн. евро в EИГ чрез увеличение на капитала, а Еврохолд, мажоритарният собственик на застрахователната група, осигурява допълнителен капитал в размер до 12 млн. евро.
Средствата ще бъдат използвани за развитието и растежа на най-голямото дъщерно дружество на групата -  Euroins Romania Asigurare Reasigurare. Напомняме, че това е ключов пазар за Евроинс, а в момента тече процедура по фалит на най-големия застраховател в северната ни съседка, което поставя в затруднено положение всички възлови играчи.
Анка Йоана Йонеску, директор на ЕБВР за България, заяви в подкрепа на тезата на 19 минути: “Тази инвестиция на ЕБВР ще играе ключова роля за стабилността на застрахователния сектор и в същото време ще осигури спокойствие на клиенти, регулатори и доставчици.”
Финансирането също така ще подкрепи дейността и растежа на EИГ в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.
Марк Дейвис, регионален директор в ЕБВР за Румъния и България, добави: “Много сме доволни, че си партнираме с Евроинс за разширяване достъпа до висококачествени, модерни и надеждни застрахователни услуги в Румъния и региона. Щастливи сме също, че паралелно с това работим заедно с румънската Комисия за финансов надзор (ASF) за осигуряването на система за директен сетълмент, която ще е от полза както за клиентите, така и за целия застрахователен сектор в Румъния”.
Инвестицията на ЕБВР в Евроинс също така ще допринесе за подобряване на корпоративното управление, дигитализация и диверсификация на продуктовото портфолио на застрахователната компания в посока - от задължителните автомобилни застраховки към здравни и имуществени такива, както и полици, свързани със злополуки и пожари.
Кирил Бошов, главен изпълнителен директор на ЕИГ и председател на управителния съвет на Еврохолд, заяви: “Участието на банката ще увеличи допълнително платежоспособността и растежа на групата ни на пазарите, които са приоритет както за нас, така и за ЕБВР. Инвестицията се реализира във важен момент за най-голямото дружество в застрахователния холдинг - Евроинс Румъния”.
ЕБВР е една от институциите, които осигуриха финансиране на Еврохолд за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.


Кристиян Георгиев


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак