Свързани новини

23.09.2021 18:23

Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори: Йотова

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За независимостта на българите в чужбина и зависимостта от България, по тези въпроси специален гост в празничното издание на "12+4 " е вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

България продължава да бъде под силен европейски натиск да се откаже от ветото си върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, обяви вцепрезидентът Илияна Йотова.

В същото време, според нея, в ЕС има все по-голямо разбиране за исканията на София към Скопие, свързани най-вече с правата на хората с българско самосъзнание.

В интервю за БНР вицепрезидентът Йотова посочи няколко варианта българските искания да станат част от рамката на преговорите между ЕС и Северна Македония:

"Дали тези условия, които ние поставяме, ще бъдат още в първата глава, или ще бъдат записани и ще минават като червена нишка през целия преговорен процес, или ще бъдат изведени накрая в отделна 36-а глава, това е въпрос и на изработването с условията и с това, че ще се вземе предвид българската позиция" - заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Въпросът ще бъде обсъждан на предстоящата през октомври среща "ЕС-Западни Балкани", организирана от Словенското ротационно председателство на Евросъюза.

За независимостта на българите в чужбина и зависимостта от България, по тези въпроси вицепрезидентът Илияна Йотова беше специален гост в празничното издание на "12+4 " на БНР.

„Честит празник на всички българи от целия свят! И на всички колеги от БНР! Но ако някой Ви каже, че е свършил цялата работа за общите политики с нашите сънародници зад граница, този човек се опитва да заблуди, има още много какво да се направи“, каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Имане нещо много хубаво, което наблюдавам последните две години – българите зад граница са част от събудената България. Те са хора, които не просто наблюдават, а са дейни участници в събитията тук и се опитват да дадат от своя опит навън. Тези хора дори съветват децата си да се върнат тук и да помагат за развитието на страната ни. Каква работа остава – това е нещо, за което ще продължа да работя, независимо какъв пост заемам и ще заемам и занапред – това ще е съхраняването на родовата памет. Защото това е имунната система на българите. Това ги съхранява и пази българите от векове насам. Моя отдавнашна мечта, готова вече и като проект, само трябва институциите да го направят  - това е създаването на Български културен институт. Защото това е пътят на връщането на позициите на държавата ни зад граница", заяви още Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента след това, което се случва и с краха на 46-ото Народно събрание, тя е оптимист, че политиците у нас трябва да започнат да си говорят:

"Определено оптимист съм. Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдрост. Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори. Важното е какво правим със страната си през следващите месеци, защото целият свят навлиза в криза след толкова тежката пандемия. Ще има сериозни социални проблеми. Аз бих застанала и бих искала да бъда част от това мнозинство в страната, което да даде гаранции на хората, че има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак