Свързани новини

03.09.2021 15:50

ДПС, ГЕРБ + БСП блокираха закриването на спецправосъдието

Видян 2315 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум за гласуване на законопроекта, който предвижда закриване на href="https://19min.bg/news/8/155244.html?&qstr=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8"> специализираните прокуратура и съд. Обсъждането пропадна, въпреки че дори главният прокурор Иван Гешев беше дошъл в Народното събрание, за да изрази становището на прокуратурата във връзка с готвените промени, предаде Сега. /> />Измененията в Закона за съдебнта власт, които предлагат от "Демократична България", целят специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити, а делата в съдебна фаза да бъдат довършени от същите състави, но назначени в окръжните съдилища на чиято територия са извършени престъпленията. Главният прокурор коментира, че това ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, като цената ще я платят българските граждани. /> />В крайна сметка заседанието на правната комисия пропадна, тъй като присъстваха единствено народните представители от ДБ и "Има такъв народ". Поради липса на кворум не се прие и предложението заседанието да се отложи с един час или да се проведе извънредно утре. "Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент", коментира председателят на НС Ива Митева. /> />На излизане от зала главният прокурор Иван Гешев стана обект на словесна атака от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, който го попита кога най-накрая ще разпита обвиняемия бизнесмен Васил Божков за твърденията му, че е дал близо 70 млн. лева подкуп на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, за да му спестят плащането на хазартни такси. Гешев отказа да отговори и си тръгна. /> /> /> /> /> 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.09.2021 18:05

    Има немалко зависими от Гешев в БСП. Той беше избран и с техните гласове. Мобилизацията на статуквото в такива моменти е неизбежна.На това бяхме свидетели и в предишния Парламент.

  • 001 BIG5 ЦИТАТИ Румен Петков: В парламента се очерта група от слуги на Гешев 03.09.2021 16:00

    „Твърдя, че нашата парламентарна група (бел.ред.- БСП за България) направи всичко възможно за реализация на мандата. От другите политически сили какво видяхме? Няма съмнение, че ГЕРБ са заинтересовани от ускоряване на изборния процес. ДПС са в обичайното си положение. Тях не ги интересува кога ще са изборите. Очерта се една група слуги на г-н Иван Гешев. Сега влизаме в следващите два месеца, в които Христо Иванов отново ще се бори с главния прокурор, отново ще реформира съдебната система, Мая Манолова отново ще сваля цените на тока и водата, като минат изборите Гешев иде в парламента, Христо Иванов ще е в командировка. Цените на тока и парното, ако зависи от Мая Манолова, ще продължават да растат“, коментира Петков. Той подчерта, че е могло да се направи план от няколко точки: „Първата – закриване на Специализирания съд и прокуратура, второ преместване на Бюрото за защита на свидетелите там, където му е мястото. Трето, приемане на Плана за възстановяване. Четвърто, приемане на бюджет 2022. Не знам дали си даваме сметка, че няма кой да гледа бюджет 2022 сега вече. Какво правим бюджета с 2022 – ще го приемем догодина март месец?. На следващо място актуализиране на ангажиментите свързани със Зелената сделка“, заяви Румен Петков. Той коментира и темата с охраната на главния прокурор: „Господин Гешев, колко човека е личната ви охрана, от какво е продиктувана? Аз твърдя, че са 30. Искам да излезе някой да ме опровергае. Усилията на това Народно събрание се свиха до стремежа да бъде унищожена НСО и от стремежа да бъде запазен Гешев с всичките му подчинени звена и институции“, каза още Румен Петков.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни