Свързани новини

30.07.2021 15:07

ВСС не вижда основания за закриване на спецправосъдието

Видян 1612 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе заседание относно работата на специализираното правосъдие у нас. На срещата бяха изслушани становища на участниците във връзка с предложените промени в Устройствения закон на съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, засягащи съществуването на специализираните наказателни съдилища, разглежданите от тях наказателни производства, както и статута на магистрати, които работят в тези структури.


Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че в мотивите на законопроекта не присъстват правни аргументи, които да обосновават закриването на специализираните структури. Не беше подкрепена и тезата, че специализираните структури не оправдават заложените очаквания. Беше отчетено, че подобно твърдение не се основава на анализ на работата на спецправосъдието и постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.


От ВСС открояват и положителните оценки за българските специализирани структури в международен план, които са оценени като надеждни партньори в редица международни разследвания.


Беше прието, че съдебна реформа не може да се осъществи без мнението на експерти и би трябвало проектът да бъде поставен на обсъждане сред магистратите, след което да се премине към същинско дискутиране и вземане на решение.


Членовете на Съвета за партньорство и гостите в заседанието коментираха и последствията от закриването на специализираните структури и решиха, че темата ще продължи и в следващото им заседание.


По-рано днес Министерството на правосъдието предложи план за закриване на Спецсъда и спецпрокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 31.07.2021 07:25

    Щом те казват, значи трябва точно обратното. Българската Темида е сляпа в буквалния и преносния смисъл. Не случайно крият тайния списък с милионите незаконни рушвети и се държат като масонска ложа.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.