Свързани новини

25.08.2021 10:58

Псаки нарече евакуацията от Афганистан „успех“, но все още не е сигурна колко американци остават блокирани

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че евакуациите от Афганистан вероятно ще приключат до края на август, като обяви операцията за „успех“, въпреки че няма ясна представа колко американски граждани все още са в страната, съобщава RT.


Попитана за крайния срок за оттегляне, определен от президента Джо Байдън за 31 август по време на пресконференция във вторник, Псаки каза, че макар мисията „да приключва въз основа на постигането на нашите цели“, тя в момента е „на крачка“ от това да изпълни тази дата.


„Бих казала, че сега това е най -големият въздушен транспорт в историята на САЩ и той извежда американските граждани, извежда нашите афганистански партньори, извежда съюзниците“, каза тя.


    Не бих казала, че това е нещо друго, освен успех, посочи тя.


Питър Дуси от Fox News притисна Псаки по въпроса, позовавайки се на акаунт на американски гражданин, който твърди, че е бил в капан в Афганистан в продължение на дни без никакви контакти с администрацията. Прессекретарят се зарече да се опита да се свърже с това лице и настоя, че Байдън е „ангажиран да доведе американците у дома, които искат да напуснат“, като преди това заяви, че няма  „блокирани“ американци.


Въпреки това тя призна, че не може да каже колко граждани в момента са там, наричайки това „динамично число“.


„Правителството на САЩ не проследява нашите граждани, когато пътуват по света. Разчитаме на самоотчитане-не само в Афганистан, но и навсякъде по света “, продължи тя, обяснявайки трудностите при изчисляването на американците, които все още са в страната.


    Нашата оценка за общия брой на американските граждани, които са там, може да се увеличи, тъй като хората точно сега реагират на нашата информация, които може да не са се регистрирали. Може също да намалее, защото хората си тръгват и не ни казват.


По -късно президентът Байдън изчисли, че досега общо са били евакуирани около 70 000 души, макар и да не е ясно колко от тях са американци.


Докато Псаки каза, че евакуациите трябва да приключат до края на месеца, тя също така отбеляза, че Белият дом е поискал „планове за извънредни ситуации“, за да се удължи тази дата, въпреки че отказа да предостави подробности. Тя добави, че „крайният срок на талибаните е бил 1 май“ съгласно споразумение за оттегляне, сключено с предишната администрация, като каза, че Байдън е определил, че по -късната дата на 31 август ще даде „периода от време, необходим за операционализиране на нашето заминаване“.


Прессекретарят също посочи потенциална заплаха от тероризъм, като каза, че това създаде допълнителна спешност за мисията. „С всеки ден на операция на място ние добавяме риск за нашите войски с нарастващи заплахи от ISIS-K (Ислямска държава Ирак и Левант-провинция Хорасан), каза тя, имайки предвид така наречения клон „Хорасан“ на Ислямска държава, базиран в Афганистан.


Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан преди това повдигна въпроса за  заплахата от ISIS-K на фона на изтеглянето на САЩ, но официалните лица не предложиха никакви доказателства, които да насочват, че предстоят атаки.


Хаотичните усилия за оттеглянето на всички американци и американски съюзници от Афганистан започнаха, след като по -рано този месец талибаните обхванаха по -голямата част от страната, като превзеха почти всеки голям град за период от няколко дни. Тъй като талибаните отново управляват страната, хиляди западняци и афганистанци, опитващи се да напуснат, бяха принудени да преминат през поредица контролно -пропускателни пунктове, обслужвани от групата, което влоши логистичния кошмар на летището в Кабул.


Докато американските служители досега не са могли да предложат солидни данни за броя на американците, заседнали в Афганистан, доклад в Асошиейтед прес миналата седмица изчислява, че до 15 000 граждани все още са в страната. Междувременно изтекъла телеграма на Държавния департамент, получен от Politico, предполага, че малко повече от 4400 са били евакуирани към понеделник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион