Свързани новини

16.08.2021 14:42

Талибаните изземат оръжията на цивилните, вече нямало нужда от тях

Видян 1599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Талибаните са започнали да събират оръжията, принадлежащи на цивилни и на онези, които се занимават със сигурността, докато войнствената група засилва контрола си над столицата на Афганистан, а хиляди бягат, предаде RT.


В понеделник талибаните започнаха да влизат в помещенията около превзетата афганистанска столица Кабул и започнаха да изземват оръжия. Представител на войнствената група заяви, че хората вече няма нужда да държат оръжия за безопасност, потвърждавайки, че тя е започнала да събира огнестрелно оръжие.


Представителят на талибаните заяви пред Ройтерс, че разбират защо хората са държали оръжия в миналото, но заяви, че вече няма нужда. Представителят отбеляза, че талибаните нямат намерение да нараняват невинни цивилни.


Афганистанската информационна агенция TOLOnews съобщи в Twitter, че талибаните са влезли в помещенията й, проверили оръжията на служителите по сигурността и са събрали оръжия, издадени от правителството. Талибаните „се съгласиха да запазят комплекса невредим“, се добавя в туита.


Саад Мохсени, директор на медийната компания MOBY Group, също заяви в Twitter, че бойците са дошли в тяхната база, за да разпитат за оръжията, държани от екипа им по сигурността.


Големи промени в ежедневието бяха наблюдавани от журналистите само часове след влизането на талибанските сили в столицата. Жените отсъстваха по улиците на града, рекламите с жени бяха варосани, а западната рокля беше заменена с традиционно афганистанско облекло. Съществува и значителна загриженост дали младите момичета ще се върнат на училище.


С афганистанската столица под контрола на талибаните хиляди слязоха на летището в Кабул в понеделник в опит да избягат от новия режим. Съобщава се, че петима са загинали от огъна американските войски в опит да контролират тълпата, докато тълпи щурмуваха летището.


През последния месец, когато съюзническите войски се оттегляха, талибаните установиха контрол над страната, която последно управляваха през 2001 г. Войнствената група бързо преодоля афганистанските сили за сигурност, които според Книгата с факти на ЦРУ наброяват около 307 000 души.


© REUTERS/Stringer



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и