Свързани новини

16.08.2021 10:38

Няма оправдание за видяното МВР-насилие: Омбудсманът

Видян 3009 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Клиповете, които разкриват бруталното насилие на полицаи над мирни граждани, участвали в протестите миналото лято, са не просто шокиращи, но и дълбоко  неприемливи за  правова държава. Това са тежки нарушения, с които са погазени международни стандарти, свързани с правата на човека. И с просто око се вижда, че тук не може да става и дума за каквато и да е пропорционалност между упражненото насилие и действията на задържаните протестиращи  граждани.
Преди малко повече от година - на 14 юли 2020 г., изпратих искане до тогавашния вътрешен министър Младен Маринов с категоричното настояване за задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите за неправомерно упражнена сила от полицейски служители.
Ден по-рано - на 13 юли разпоредих на експерти на Омбудсмана, незабавна проверка, по повод жалби на граждани за неправомерно упражнена сила при задържането им, както и за отказа на органите на реда да бъдат откарани незабавно в боница, въпреки констатираното тежко  здравословно състояние. Проверката на експертите тогава показа категорично, че жалбите на гражданите са напълно основателни, както и че са допуснати редица нарушения, свързани с техните права. За извършената проверка информирах веднага  вътрешния министър с настояване да бъде предприета проверка и  съответни действия  спрямо отговорните за това служители.
На 4 сепретември изпратих втора препоръка, вече до министър Христо Терзийски, с настояване за отговори за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати до среща с тях. Това бе потвърдено и от нарочната проверка на служители на Омбудсмана, която разпоредих незабавно, след като бях сезирана от граждани.
В писмото си до вътрешния министър обърнах внимание, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева