Свързани новини

24.07.2021 11:07

Записите с президента не са СРС, а веществени доказателства: Гешев

Видян 6260 пъти | Коментари 9
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор Иван Гешев изпуска нервите си и започва да повишава тон, след като журналист му задава въпрос за разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с президента. Това се вижда от излъченото днес по бТВ право на отговор на Гешев след вчерашното интервю на Бойко Рашков, пише Offnews.

Записът с реакцията на Гешев е направен вчера след Пленума на ВСС, на който членовете на Висшия съдебен съвет решиха, че предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев е недопустимо, но беше излъчен в ефира на бТВ днес.

"Не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства. Според Закона те са явни. Според същия закон те се обсъждат в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублична, затова има разпоредба на закона, която позволява на прокурора да се обявят определени доказателства", каза обвинител №1.

По думите му има решение на Върховния касационен съд, че в момента, в който се инкорпорират веществени доказателствени средства, стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. "Безумно от юридическа гледна точка е твърдението, че Законът за специалните разузнавателни средства, който е материален закон и това го знае всеки студент 3-4 курс, е специален към Наказателно-процесуалния кодекс. Това е принос към българската правна теория", обясни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 26.07.2021 14:52

    Гешев казва: "Гешев обясни още, че главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители." Да видим какво казва Закона за съдебната власт: Чл. 138. Главният прокурор: 1. ръководи прокуратурата; 2. организира и разпределя работата на своите заместници; 3. назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура и в администрацията на главния прокурор; 4. издава инструкции и дава указания относно дейността на прокуратурата. Чл. 139. (2) Главният прокурор и неговите заместници могат писмено да отменят или изменят актовете на подчинените им прокурори, освен ако са били предмет на съдебен контрол. Чл. 142. (1) Главният прокурор лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и контролира работата на всички прокурори. Чл. 143. (2) По-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по- горестоящата прокуратура може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, и писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. (3) Писмените разпореждания на по-горестоящия по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Чл. 144. (1) Прокурорът ръководи разследването като наблюдаващ прокурор. (2) Когато наблюдаващият прокурор не може да участва при разглеждане на делото в съдебно заседание поради уважителни причини, по-горестоящият прокурор определя друг прокурор, който да го замести. Гешев казва: "беше променен Законът за съдебната власт и прокуратурата е единна, а не централизирана. Единни са всички прокуратури в целия ЕС". Да видим какво казва Закона за съдебната власт: Чл. 136. (3) Прокуратурата е единна и централизирана. Всеки прокурор е подчинен на съответния по-горестоящ по длъжност, а всички - на главния прокурор. Въпросът е дали главният прокурор Иван Гешев е некадърен и невеж или просто лъже!

  • 008 изроди 25.07.2021 14:37

    Калинката Борисов наложи модата на крадливите и корумпирани калинки по всички етажи на властта и ефекта от това е фатален и поразяващ, геноцид над бълг.народ, липса на държавност в държавните институции, кражби за десетки милиарди от всичко и всички, разпродадена и дадена на концесия държава, липса на здравеопазване поради колосални кражби и източване на здравната каса, липса на правосъдие заради корупция, рушвети и рекети, задлъжнялост на оцелелите с поколения на пред.....Твърда ръка и операция "чисти ръце" като в белите държави!!!

  • 007 Anonimen 25.07.2021 10:55

    До 003 Ще мачка наровете при Бай Ставри!

  • 006 Ресто та Гешефта 25.07.2021 06:57

    Това "нещо" може да е политическо, но не е нелегитимно, защото българският народ не признава законите скалъпени от бандитската власт на шайката.

  • 005 Anonimen 24.07.2021 19:17

    Каскета е сериозно притеснен защото ще го приемат вероятно в затвора...

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци