Свързани новини

02.04.2021 14:09

ЦИК и Комисията за личните данни бламираха делото за видеонаблюдението на вота

Видян 4385 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни използваха всички процесуални хватки, за да бламират делото за видеонаблюдението на изборите и излъчването в реално време на броенето на бюлетините. Въпреки обществения интерес спорът да бъде решен от съда преди изборите в неделя, двете държавни институции осигуриха отлагането му.


Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението пред Върховния административен съд. Върховните магистрати Мариника Чернева, Диана Гърбатова и Владимир Първанов заседаваха по делото в петък, но заради КЗЛД и ЦИК не дадоха ход по същество. Причината е, че двете комисии възразиха, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът. Това не би било пречка, ако бяха изразили съгласие делото да се гледа. Те обаче обявиха, че са неподготвени, защото не са се запознали с жалбите си (ЦИК с жалбата на КЗЛД и обратното) и съдът нямаше друг избор, освен да отложи процеса. Новата дата е 14 април.


 Демократична България, която прати забраната на ЦИК за видеозаснемането, в съда, поиска ВАС да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция. Това искане бе подкрепено и от прокуратурата. ВАС обаче остави без разглеждане това искане. Магистратите са преценили, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане, съобщи съдът. Такова възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Затова искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април, подчертава се в съобщението на съда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Кака Милкя,млаТши акАдеик по дентална генекологика,офиси на льокейшян - Горублянье събърбян: 03.04.2021 23:47

    Някой протяга мръсната си кунка към най-милото ни право, само и единствено ние от ОПГ ГЕРП да броим всичките бюлетини! Но, "Но пасаран" ! Няма да ви мине нУмера! Ние и само единственно ние ще си ги броим и няма да позволим на никой да ни наблюдава! Сигурно ще попитате, "Абе защо е тоя зор , джанам ,да налитате, само вие единствено демократите от ОПГ ГЕРП да броите бюлетините??? На който въпрос ,ние ще ви отговорим така: Още навремето Йоската Весарионович е казАл: ''Не е важно кой за кого ще гласува! Важно е КОЙ ще брои бюлетините!''

  • 003 Anonimen 03.04.2021 09:25

    ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА МОШЕННИЧЕСТВО, Г Е Р Б НЯМА РАВЕН НА СЕБЕ СИ! ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА МОШЕННИЧЕСТВО, Г Е Р Б НЯМА РАВЕН НА СЕБЕ СИ! ЩОМ СТАВА ДУМА ЗА МОШЕННИЧЕСТВО, Г Е Р Б НЯМА РАВЕН НА СЕБЕ СИ!

  • 002 Anonimen 02.04.2021 22:23

    Явно изборите са уредени предварително и държавните институции, които обслужват и са на разположение на Тиквата и този път ни го доказаха. За това е належащо изриване до дъно на всички корумпирани в държавните институции, които работят всячески срещу народа и гледат само личното си благоденствие на всяка цена.

  • 001 СПОДЕЛЯЙТЕ! 02.04.2021 15:41

    СПОДЕЛЯЙТЕ! Мавродиев: „Шиши не дава предсрочни избори“! (аудиозапис) ТОВА е поредния запис, за който прокуратурата ще остане глуха. Затова Пеевски (Шиши) си избра Гешев. Поредния запис, който ще бъде запомнен с безмерната наглост на управляващите и техните калинки и слуги. Ще ви стане ясно защо Борисов стиска властта и Кой не дава предсрочни избори. Ужасяващо е. Слушайте… http://www.boec-bg.com/archives/4121

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате