Свързани новини

15.03.2021 14:17

ЧЕЗ съкратил тайно и двойно срока за плащане, налага и лихви

Видян 8799 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без да вдига шум, тайно, но рязко, електроразпределителното дружество ЧЕЗ е съкратило наполовина срока за плащане на сметките за ток на битовите потребители. Столични абонати на компанията алармираха, че от октомври 2020 г. периодът за плащане на консумираната електроенергия без неустойки за забавяне е само 10 дни, докато преди компанията даваше 20 дни толеранс, пише Сега.
Това е човеконенавистнически подход във време на пандемия, особено при положение, че карантината е 14-дневна, т.е. повече от наложените без съгласието на абонатите 10 дни.
Скъсяването на времето за плащане на сметките за ток изглежда странно и на фона на гласуваните през 2020 г. заради пандемията отсрочки за редица комунални услуги, данъци и местни такси. Някои от тези отсрочени плащания, като корпоративните данъци и местни налози, са в сила и през тази година.
Промяната е станала тихомълком, без ЧЕЗ да уведоми предварително своите абонати, заради което и много от тях все още не са забелязали новите срокове във фактурите си. Пък и фактурите винаги идват доста след изтичането на досегашния срок за плащане, какво остава за новия. И това изобщо не е случайно. Целта е проста: хората да се превърнат в нарушители и да бъдат санкционирани с лихва за просрочието.
Най-големи затруднения изпитват абонатите, които са организирали плащането на сметките по банков път на определена дата, която сега се оказва извън периода за безлихвено разплащане.
Притеснени са и клиентите на ЧЕЗ, които получават фактурите си за консумираната ел. енергия в средата на месеца, при което падежът за плащане вече се пада на 24-25-о число, т.е. преди получаването на трудовото възнаграждение. Досега те са имали 20-ина дни да покрият задължението си, т.е. до края на месец или началото на следващия. При липса на все още преведена заплата тези потребители сега са принудени да забавят плащането, заради което им се начислява лихва за всеки ден просрочие (дневният размер на законната лихва за просрочени парични задължения е равен на 1/360 част от 10% годишна лихва). А ако плащането не се случи


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 17.03.2021 10:57

    ДОКОГА скапаното ГЕРБ правителство ще ни продава и заробва,защо ни е правителство,което не работи за българите,а ги експлоатира и продава нацията безобразно на западни и наши експлоататори?

  • 002 мутроландия 15.03.2021 17:13

    Държавата просто е съучастник във всички далавери, ех чекмеджета, чекмеджета......а Борисов непрекъснато ръси простотиите си за грижа за хората, може би има пред вид само себе си и бизнеспартньорите си

  • 001 Anonimen 15.03.2021 14:27

    Добре посочено - големият срам е бездействието на институциите! Държава няма, а само сган, която играе на черно с помияри като ЧЕЗ. Мръсна фашистка хунта!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец