Свързани новини

19.12.2020 09:16

Токът за бизнеса в България стигна рекордна за цяла Европа цена

Видян 3427 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Своеобразен рекорд по високи цени на електроенергията постави България, съобщава Капитал. На свободния пазар в сегмента "Ден напред" постигнатата цена на тока е 183.57 лв./мВтч, или 93.86 евро/мВтч. Нещо повече - в периода 07-20 ч., или т.нар. пикови часове на 2 декември, електроенергията ще е над 200 лв./мВтч, като в отрязъка 16-17 ч. стойността дори ще премине границата от 250 лв./мВтч. За сравнение, средните нива от последните седмици бяха под 100 лв./мВтч.

Много високи цени се отчитат и в останалите европейски държави - средно около 75 евро/мВтч се движат тарифите в Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия, Словения и др. Значително по-ниски са само в Португалия и Испания - 49.46 евро/мВтч.

Хората от бранша засега нямат единно обяснение какво точно е довело до този рязък скок на цените. Вероятно става дума за комлекс от фактори - като се започне от студената вълна в Европа, мине се през отхлабването на мерките в западните страни и се стигне до липсата на вятър в голяма част от континента. За България има и още нещо - от днес работи нова платформа за борсова търговия, която е довела до 20-минутно закъснение при обявяването на цените.

Проблемът, от една страна, несъмнено е в студеното време от последните дни и възстановяването на част от производството в останалите европейски държави. Докато България налага ограничителни мерки, във Франция и Великобритания например постепенно разхлабват ограниченията. Една от възможните причини за рекордно високите цени е липсата и на вятър в почти цяла Европа, поради което ВЕИ работят изключително слабо.

От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не коментираха


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.12.2020 19:08

    Свободен пазар, нали това искахте.Нека.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева