Свързани новини

01.03.2021 10:32

Нови правила за продажба на имуществото на длъжник

Видян 2955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови правила за продажбата на имуществото на предприятия, които са в производство по несъстоятелност, предвиждат промени в Търговския закон, качени за обществено обсъждане, съобщава pariteni.bg.

Една от промените предвижда синдикът да няма право  продава  имуществото  от  масата  на несъстоятелност чрез пряко договаряне или чрез посредник. Въвежда се продажбата чрез електронен публичен търг (при използване на електронната платформа за явно наддаване по ГПК) на имуществото от масата на несъстоятелността.

Целта е постигане на оптимална цена и предвид обезпечаване на възможността  синдикът  да  провежда  едновременно  множество  продани  на различни обекти от масата на несъстоятелността. Според мотивите към законопроекта използването на пряко договаряне или посредник не  гарантират  в  достатъчна  степен  извършването  по  прозрачен  и ефективен  начин  на  осребряването,  и  се  наблюдават  множество недобросъвестни практики от страна на синдиците, вследствие на които активите се продават на занижени цени спрямо пазарните и на предварително определени купувачи, често свързани с длъжника.


Производството по несъстоятелност в България има за цел да постигне справедливо  удовлетворяване  на  кредиторите  и  да  създаде  възможност  за оздравяване предприятието на неплатежоспособния търговец. Поради това може да се развие по два различни начина.

Първата възможност е имуществото от масата на несъстоятелността да бъде осребрено и сумите да бъдат разпределени между кредиторите съобразно реда на привилегиите им, а другата - да се приеме оздравителен план, като кредиторите се удовлетворяват при изпълнение предвижданията на оздравителния план.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева