Свързани новини

24.02.2021 14:12

Колектори заобикалят 10-год. давност, не им подписвайте нищо

Видян 4928 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„За опит за заобикаляне на текстовете за 10-годишната погасителна давност на задълженията сигнализират редица експерти и потребителски организации. Пред програма Хоризонт на БНР Десислава Николова от портала Моите пари предупреди, че колекторски компании се опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите текстове, които влизат в сила от 2 юни тази година.


Поправката, с която се въвежда 10-годишната погасителна давност беше гласувана в края на миналата година, а още тогава от колекторските компании възразиха срещу нея и предупредиха, че текстовете за опрощаване на старите задължения не означават абсолютно, че длъжникът ще бъде освободен от тях.


Още тогава 19 минути предупреди за несъвършенствата в закона така, както е описан, и предвиди възможността той всъщност да усили натиска и върху коректните, и върху некоректните платци. Върху едните чрез повишаване на лихви и такси – последното се наблюдава с удивително бързи темпове, а върху другите – посредством хитри хватки.


"След изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването, освен когато задължението е разсрочено и отсрочено", припомни пред БНР Десислава Николова от портала Моите пари.


Погасяването по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в сила от 2 юни, вече има първи опити да бъде заобиколен новото положение в трите и половина месеца до тогава.


Механизмът, който се предлага, е подтикване на длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, каза Николова. Тя посочи, че ако длъжникът подпише документите, няма да има право да се възползва от новите текстове.


Това е добре известен номер още от събиранията на вземания на монополистите, които се опитват да ги придобият извън 3-годишната давност на сметките към тях, така че лайфхакът е един – просто НИЩО НЕ ИМ ПОДПИСВАЙТЕ, каквото и да ви обясняват, колкото мило и любезно, вместо мутренски, каквато беше практика досега, да ви вадят душата с памук.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 добре подсигурени 25.02.2021 09:34

    След като колекторите са под крилото на Мента Стоянова в НС и на Буци в МС чрез държавната банка за развитие как да не им е широко около врата?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -