Свързани новини

26.02.2021 09:46

Условие за коалиция "без Борисов" би било политическо изнудване: Дончев

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коалиция "насила" след изборите ГЕРБ няма да прави, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. "Виждаме в аванс опити за компрометиране на изборите. За ГЕРБ "добро представяне" е да бъдем първа политическа сила с възможност за съставяне на правителство. Трудно ми е да ви отговоря с кого бихме търсили партньорство в бъдещ парламент", каза Дончев. "До момента не съм видял от един куп политически сили "за какво се борят". Може да е затрогващо да си против ГЕРБ, но, повярвайте ми, от гледна точка на политическия смисъл това не е достатъчно", коментира той. По думите му, условие "без Борисов" би било политическо изнудване. "С думите "в името на националното спасение" са направени куп безобразия, както и няма никаква гаранция, че експертите могат да са добри политици", коментира той хипотеза за съставяне на правителство на националното спасение или експертно правителство. Няма да влизаме в коалиция с ДПС", категорично заяви той.


Според Томислав Дончев твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.


"Нашата задача е момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото се има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление", заяви вицепремиерът.


Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, чер не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.


Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент са много трудни, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде  конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.


Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е "механично събиране" на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци