Свързани новини

17.02.2021 14:23

Българите в чужбина вече могат да подават заявления за документи през интернет

Видян 1903 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис (КЕП) чрез сайта на Министерството на външните работи. Това стана възможно благодарение на усилията на МВнР, по чиято инициатива бяха приети законови промени, а също и осигуряване на техническата възможност за по-доброто функциониране на автоматизираната информационна система за електронни услуги на ведомството.


"Когато станах външен министър, установих, че гражданите плащат за услугите на МВнР чрез държавни таксови марки или в брой. Днес вече сме въвели ПОС-терминали, но епидемията от Ковид направи почти невъзможно и доста сложно двукратното посещение на българска консулска служба за подаване и получаване на документи. Сега предлагаме на българските граждани, които вече са предоставили биометрични данни преди вадене на предишен документ, да подадат заявления за издаване на нов онлайн и да платят за услугата с виртуален ПОС терминал, което ще позволи те да посетят физически наш фронт офис единствено при получаването на готовия документ", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.


Системата е достъпна ТУК и от началната страница на МВнР.


Изискванията, на които трябва да отговарят сънародниците ни, подаващи заявление за подновяване на лични документи – както с електронен подпис, така и без него, са следните:


- Да имат български паспорт или лична карта, който са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна. Това гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ;




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и