Свързани новини

15.02.2021 11:45

The Guardian: BREXIT ще удари Великобритания четири пъти по-силно, отколкото по ЕС

Видян 1998 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британската икономика ще бъде засегната четири пъти по-силно от BREXIT, отколкото икономиката на ЕС, съобщава The Guardian, позовавайки се на прогноза, публикувана от Европейската комисия.


Месец след BREXIT Европейската комисия обяви, че оттеглянето на Великобритания от ЕС при условията, договорени от правителството на премиера Борис Джонсън, до края на 2022 г. ще доведе до спад в БВП на страната с 2,25% в сравнение с нивото ако Обединеното кралство би останало член на блока. В същото време, както се очаква, БВП на ЕС ще спадне само с 0,5%.


Европейската комисия отбеляза, че търговското споразумение, подписано през декември с Брюксел, позволява на Лондон да избегне още по-значителни щети, но след BREXIT все още се появяват значителни бариери пред търговията, които биха засегнали британската икономика.


„Въпреки че споразумението за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство подобрява ситуацията, то трудно може да съответства на търговските ползи, които предоставя членството в ЕС“, се казва в изявлението.


Например, според Европейската комисия, „шоковете, причинени от рязката промяна в условията на търговия“ след влизането в сила на търговската сделка между Лондон и Брюксел, са сравними с данъка върху вноса на продукти в размер на 10,9 % за ЕС и 8,5% за Великобритания. Въпреки това сделката намали икономическата вреда за ЕС с една трета и за Обединеното кралство с една четвърт, в сравнение с липсата на сделка и връщането към търговията при условията на Световната търговска организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред