Британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ и германската биофармацевтична компания „КюърВак“ ще разработват ваксини, насочени срещу нововъзникващите варианти на COVID-19, съобщава БТА. Причината – опасенията, че някои мутации затрудняват борбата срещу новия коронавирус. 


„ГлаксоСмитКлайн“ планира да инвестира 150 млн. евро в подкрепа на изследванията на „КюърВак“, която разработва ваксини с информационна РНК срещу COVID-19. Германската компания все още очаква разрешение от европейските регулаторни органи, за да започне прилагането на препарата ѝ на територията на Съюза. 


„Нарастването на възникващите нови варианти с потенциал да намалят ефикасността на първото поколение ваксини срещу COVID-19 изисква ускоряване на усилията за разработване на ваксини срещу нови варианти, за да сме крачка преди пандемията”, се посочва в съвместно изявление на двете компании.  


Британската фирма ще подпомогне производството тази година на до 100 млн. дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 на германския си партньор.