Свързани новини

28.01.2021 22:31

България е в корупционна пандемия: САЩ

Видян 8713 пъти | Коментари 8
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи.” Това каза постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб, предаде euractiv.bg. Разговорът в сряда, 28 януари, бе воден от бившата посланичка в САЩ Елена Поптодорова.

Тя коментира доклада на Държавния департамент от миналата година, в който се казваше, че корупцията в България е ендемична. Ким смята, че в България възможността да разследва корупцията е отслабена заради олигархичните влияния и липсата на медийна свобода.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите ѝ трябва да зачитат върховенството на закона”, посочи Ким. И подчерта, че правителствата системно са разчитали на това да разтълкуват даден доклад като добър и да кажат, че ситуацията се подобрява. Според нея лидерите в България много добре знаят какво е необходимо за истинска промяна, но правят малко, за да я постигнат. Според нея липсва политическа решителност за присъди за корупция.


Виж видео ТУК!

Ким коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от ЕК – липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, обясни съветничката.

Тя допълни, че американският модел не е универсално решение и може да не е подходящ за България. Американските прокурори не са част от съдебната власт. В нея са само съдиите, които са независими арбитри.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 До боклуците от безвремието в Булгаристан 29.01.2021 10:24

    Булгаристан бил в корупционна пандемия, според юридическия съветник към посолството на Сатанинските Античовешки Щати в София Джесика Ким!!! А в чии банки се пазят парите на корумпираните управленци? В чие посолство са списъците с одобрени кандидати за властта? Чии инструкции изпълняват безпрекословно? И в чии интерес ???? ПИТАМЕ НИЕ ???!!!

  • 002 Anonimen 28.01.2021 23:27

    А в чии банки се пазят парите на корумпираните управленци? В чие посолство са списъците с одобрени кандидати за властта? Чии инструкции изпълняват безпрекословно? И в чии интерест?

  • 001 Кака Милка,льокейшян - Горублянье събърбян: 28.01.2021 22:57

    Хубаво го казвате,всичко е вярно,но е и какво ще последва,ако са само едни приказки и бляботения ???? Какво ще се направи реално по огромния проблем,КАК ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ И РАЗРЕШИ ??????? Както навремето е казано :''Верба волант,скрипта манент ''!?Казаното,плямпането ,само на думи отлита на някъде в неизвестноста,а само записаното на хартия,т.е. приложените закони в практиката остават !

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.