Свързани новини

22.01.2021 10:47

Карантинираните ще гласуват с подвижни кутии: На първо четене

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦИК да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка, включително поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, предаде БНР.


Това да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс, решиха депутатите като приеха на първо четене допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.


„За“ промените бяха 128 депутати, 45 се обявиха „против“, деветима се въздържаха.


По време на дебатите Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор , който да е съобразен с противоепидемичните мерки:


"ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка".


Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия:


"Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена".


Павел Шопов от „Атака“ беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон:


"Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, да има машинно гласуване".


ДПС подкрепят предложенията на ГЕРБ, заяви Хамид Хамид и призова за диалог:


"От друга страна, не можем да не се съобразим и с опасенията изразени и от колегите от БСП, и от становището в ЦИК и затова на Правна комисия заявихме, че ще внесем наши предложения, които да прецизират и да коригират тези предложения".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева