Свързани новини

22.01.2021 10:11

Прокуратурата откри проблеми с везните за измерване на ГКПП Кулата

Видян 985 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура е разпоредила проверка по постъпила жалба от член на Управителния съвет на Сдружение на малките и средни превозвачи относно данни за отклонения в тонажа при осъществяване на метрологично измерване на теглото на товарните автомобили. В нея се посочва за налагани глоби, които следва да се плащат на място, без право на обжалване, съобщават от прокуратурата.


Предметът на проверката касае реда и начина на използване на монтирани 6 броя везни с автоматично действие за измерване на моторни превозни средства в движение и за измерване на осовото им натоварване. Същите са били монтирани и въведени в експлоатация през 2020 година на ГКПП "Кулата" след изпълнен проект за „Реконструкция на ГКПП Кулата“.


Софийска градска прокуратура е изискала становища от Агенция „Митници“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на икономиката, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Български институт по метрология (БИМ), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Сдружение на малките и средни превозвачи. Проведени са били и работни срещи между институциите.


В прокуратурата са постъпили данни от извършените проверки със становища на проверяващите органи и доклади от институциите, ангажирани с изясняване на фактите и обстоятелствата, с оглед експертната им компетентност.


Въз основа на цялата представена документация, Софийска градска прокуратура е установила, че поставените кантари от типа AR-WIM, с производител ESIT, на територията на ГКПП „Кулата“, не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от БИМ. Установено е било обаче липса на съгласуване от страна на Агенция „Митници“ с ДАМТН и БИМ по отношение закупуване на кантарите от AR-WIM, с производител ESIT, и тяхното приложение на граничните пунктове на територията на Република България.


С оглед констатираните различни становища на компетентните контролни органи, Софийска градска прокуратура е определила 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, мероприятия, законодателна инициатива и други такива действия, с оглед законовите им правомощия и компетентност, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.01.2021 10:49

    Държавните институции се занимават с всичко друго, но не и с това, което трябва. За това хората ги наричат бухалки на управляващите и престъпно щавене на гражданите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред