Свързани новини

06.01.2021 17:01

2020 г. с рекордно ниски добиви на мед и смъртност на пчелите

Видян 2964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на месеца пчелари и земеделци трябва да се регистрират в специално създадена електронна платформа, която ще служи за обмен на информация за пръскането на насажденията с пестициди. Пчеларите се надяват, че по-ясните правила ще бъдат прилагани по-съвестно от фермерите, а това ще намали натравянето на пчелите. Само през последната година десетки хиляди пчелни семейства бяха отровени от използваните в земеделието разрешени и неразрешени пестициди. Санкционираните нарушители обаче са много малко, а режимът на водене на дела - непосилен за производителите на мед.


Пчеларите изпратиха много тежка година, с рекордно ниски добиви на мед. „Около 60-70% по-малко от обичайните и това се дължи най-вече на дъждовната пролет. Имаше едно засушаване, едно изчезване на пчелите, което много хора наричат „синдром на празния кошер“, разказа председателят на Федерацията на пчеларите Николай Куменов пред БНР.


„Поради каква причина изчезват пчелите, не се знае. Има хора с около 100-200 кошера, от които не са извадили дори 1 килограм мед.“


Цените на меда от няколко години са най-ниските в историята на пчеларството у нас, твърди Куманов. „От порядъка на 3.60 – 3.80 лева на едро на килограм.“ Причината – от няколко години на Украйна е разрешено да внася безмитно мед в Европейския съюз. „Те имат доста количества произведен мед и го внасят на страшно ниски цени на европейския пазар – 1.20 – 1.30 евро на килограм.


Дори годината да е била дъждовна и да няма произведен мед, пчелите все пак са живи. Намесят ли се обаче и злонамерени зърнопроизводители, самите пчели загиват, отбелязва Куменов.


„Рекордна смъртност имаше тази година в Плевенско – 10 000 кошера пчелни семейства бяха натровени в рамките на два-три дена. Такава масова смъртност не е имало. Това създава най-големите проблеми“, категоричен е той.


Ако пчеларите са уведомени за предстоящи пръскания, могат да вземат мерки и пчелите не излитат в този ден - така загубите ще са доста по-малки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.