01/02

Свързани новини

18.12.2020 14:31

Грийнпийс подари елха с черен прах от Брикел на министъра на енергетиката

Видян 2450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Активисти на „Грийнпийс“ – България символично пренесоха коледната атмосфера на град Гълъбово пред Министерството на енергетиката. В навечерието на светлия празник те напомнят на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух е не просто подарък, а право на всички български граждани, включително в сърцето на българската въглищна индустрия.

В духа на предстоящия празник, на енергийното ведомство беше поднесена елха, „украсена“ с прах от Гълъбово. Коледното дърво е изработено от естествени материали, като посипаните по клоните му частици прах са специално фиксирани, за да се предотврати разпиляването им.

„Така изглежда не само Коледа в Гълъбово – така изглежда ежедневието на хората в града. Те често се оплакват, че буквално „вали“ пепел, която покрива всичко в дворовете им. Гълъбово заслужава чист въздух, добро здраве за своите жители и по-добро бъдеще“, каза Ангел Бондов, координатор на работата на „Грийнпийс“ – България с местни общности в региона.


 


Градът се намира в сърцето на Маришкия басейн, център на въглищната енергетика на България, и в непосредствена близост до свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“, една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Гълъбово често попада под черни пелени от дим от комините на старата инсталация или под облаци прах от неподдържаното депо за отпадъци на централата. Освен това районът на Гълъбово е единственото място в Европейския съюз с наднормено замърсяване със серен диоксид – токсичен газ, резултат от горенето на въглища. Миналата година Европейската комисия дори предяви иск срещу България
за трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на този замърсител в Югоизточна България, където е съсредоточена въглищната индустрия у нас.

В опит да намали разходите си ТЕЦ „Брикел“ дори направи заявка за замяна на част от горивото си с отпадъци и биомаса след нерегламентирана процедура за експерименталното им изгаряне, проведена със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Единствено благодарение на упоритите усилия на гражданите, които участваха активно в публичната консултация и протестираха, централата се отказа от намерението да гори отпадъци. Продължаващите проблеми на града обаче показват, че предизвикателството е много по-голямо от замяната на горивото.



ТЕЦ „Брикел“ трябваше да затвори още през 2010 г., но липсата на алтернатива за работните места на няколкостотин работници и за отоплението на град Гълъбово остави централата да работи. Десетилетие по-късно тези въпроси все още нямат решение, а последствията понасят жителите на града.

„Това се случва със съдействието на Министерството на енергетиката, което от години отказва да признае, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,