Свързани новини

03.12.2020 10:12

При ваксината на Файзер не се вкарва нищо "живо", а изкуствено създадена РНК: Акад. Петрунов

Видян 5416 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

150 ваксини се разработват в момента по света, от тях четири са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов. При ваксината на Файзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След две години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Файзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2020 21:53

    с вечното шикалкавене се става академик , ааа къде ми е почтенността и морала

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева