Свързани новини

16.11.2020 17:13

Проект на ГЕРБ: Под карантина с есемес, контактните задължени да се тестват

Видян 1670 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова, предаде БНР.


Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.


Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор.


Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.


Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“. С внесените промени „болничното лечение“ отпада. Това според депутата от БСП Георги Йорданов е признание за провал:


„Внесените изненадващо в петък промени касаят признаване на един факт, който е много показателен за цялата ни здравна система - че ние в момента не разполагаме с достатъчно легла за лекуване на болни с Covid-19. Сега остана само изолацията, т.е. болничното лечение не е задължително“.


Промените предвиждат още - по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.


Пред „Хоризонт“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обяви, че Съюзът подготвя становище, което утре ще бъде изпратено до парламента.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.