04.05.2009 12:38

Първанов: Бокова има всички качества да оглави ЮНЕСКО

Видян 2834 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посланик Бокова има всички качества да оглави ЮНЕСКО и е направено много за нейната кандидатура, каза президентът Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.


По-важното обаче е друго, добави той. "Ние показахме не само своите уникални културно-исторически дадености, но показахме културна политика от десетилетия на опазване на нашето богатство, което със сигурност е най-добрата реклама на страната."
Президентът Първанов откри Международна конференция на тема "Опазването на културното наследство и културното многообразие - отговор на глобализацията". Във форума участват представители на 44 страни. В словото си при откриването президентът заяви, че "Светът е изправен пред глобална криза, но светът е и на духовните ценности". "И тази криза не трябва да прераства в глобална криза на нашите ценности", подчерта държавният глава и добави, че ако духовното беше в центъра, може би кризата би била по-малка. Отговорност, отвореност и уважение по неговите думи са ключови за българската културна политика, както и толерантността – търсенето на диалога пред конфронтацията.
Председателят на Генералната конференция на ЮНЕСКО и постоянен представител на Гърция в организацията Джордж Анастосопулос също изрази подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова, посланик на България във Франция и постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО за генерален директор на организацията. Той заяви, че ЮНЕСКО е на кръстопът, има нужда от реформи и от избора на генерален директор зависи много. Според Ирина Бокова най-важното за ЮНЕСКО е грижата за образованието.
На въпрос с какво би започнала, ако стане генерален директор на ЮНЕСКО Бокова отговори – точно с това. "Не бива да се режат пари за образование – напротив то е част от отговора на тази криза. Не бива един континент като Африка да бъде забравен и да страда най-много от нея. ЮНЕСКО трябва да се превърне в лидер в една друга изключително важна област – иновациите, новите технологии, т. нар. "зелени технологии", които са свързани с околната среда. Няма друга организация в света, която да се занимава с проблемите на науката. ЮНЕСКО трябва да заеме своето място", добави Бокова.
Засега кандидатурите за генерален директор на ЮНЕСКО са пет, но срокът за представяне е до края на май и по всяка вероятност ще има и още. Самият избор ще бъде направен през месец септември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби