Свързани новини

06.11.2020 13:18

Личните лекари настояват за бързи тестове само при 2 симптома

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На фона на бързо разрастващата се епидемия у нас личните лекари и здравните власти още не могат да се разберат при какви условия да се назначават платените от НЗОК тестовете за коронавирус, пише Медиапул. Още от лятото джипитата настояват да се улесни достъпа до платени от НЗОК тестове и да им бъде позволено да издават направления на пациентите. В началото на октомври беше постигната договорка те да издават направления, като трябваше да се изработят критерии при какви условия да става това. След вече месец комуникация между тях и властите и постоянно прескачане от една на друга идея се оказва, че те все още нямат общо виждане по въпроса.


Преди ден Лекарският съюз публикува проекта за анекс към рамковия договор, изпратен от НЗОК, който предвижда личните лекари да издават електронно направление за PCR тест при наличие на поне 5 от няколко новопоявили се симптома: температура; кашлица - предимно суха; силна отпадналост; загуба на вкус и/или обоняние; затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия (мускулна болка); кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ). Първоначално едно от предложенията на джипитата беше направлението за тест да се дава при наличие на поне 4 симптома.


Според личните лекари обаче това решение вече е неработещо заради динамичната промяна в ситуацията от началото на октомври досега. Те дават пример, че в началото на октомври са регистрирани около 800 новозаразени на ден при 4000 сега.


Джипитата настояват тестването да се улесни като се позволи да назначават първо от бързите антигенни тестове, а PCR тестът да е само за потвърждаване на диагнозата. И освен това тестовете да се назначават при наличие на два, а не на пет симптома. Джипитата предлагат и разширяване на списъка със симптомите като се добавят още главоболие, диария, болки в гърлото, гадене и повръщане.


От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясниха в петък, че достъпът до тестване трябва да е лесен и то да става бързо, за да могат заразените бързо да се изолират, а контактните им - проследявани и така да се намали разпространението на инфекцията. По думите им това може да стане с антигенните тестове, които са евтини, достъпни във всяка лаборатория и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби