Свързани новини

04.11.2020 15:13

Защо са ни бързи тестове с точност от 34%? Само, за да скачат бройките заразени ли?

Видян 5337 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От днес здравният министър обяви масово използване на бързи тестове в България, което премиерът обрисува като „фургон и професор до всяка болница”. Но това не е същото като задължително масово тестване, каквото направиха в Словакия и то показа, че само 1% от населението е позитивно, при положение, че в страната има 61 000 случая – колкото у нас, но 8 пъти по-ниска смъртност с коронавирус.
Това стана дни, след като Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия, която оглавява, е отделила 100 000 000 евро от извънредния ковид фонд за неизвестен брой такива тестове. Той не се споменава в официалното й съобщение, нито в новинарските емисии на тв и сайтове, които разпространяват новината.
Според Световната здравна организация нормалната цена на бърз тест не бива да превишава 5 долара. Това прави 8,35 лв. или 4,27 евро. Или ЕС следва да е купил нещо като 25 милиона теста за своите 27 страни-членки. Но те, разбира се, не се разпределят равномерно, поради разликите в населението. Според него на България би следвало да се падат към 300 000 броя.  
Тези тестове имат предимството на бързината – стават за около 30 минути.



Какъв им е проблемът според Световната здравна организация?
Неточността.



Достоверността им е „от 34% до 80%”, пише СЗО. Тя нарича това качество не прецизност, а „чувствителност”. Което не променя същината на нещата.
Обаче СЗО не дава информация как човек може да знае от кои бързи тестове е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 04.11.2020 16:19

    След всички тези фалшификации и манипулации човек да го е страх да отиде в болница при нужда. И всичко това при положение, че бедните българи доплащат няколко десетки пъти повече за зравни нужди от такива богати държави като Австрия, Германия и даже всички европейски. С болници търговски дружества и лекари търговци, това е положението!!!

  • 001 Anonimen 04.11.2020 16:11

    Д-р Симидчиев (ГЕРБ: "Ако имате оплаквания, вероятно сте с COVID-19." - Като лекар, съветвам пациентите - стойте далеч от този мутропулмолог!Какво не правят мръсните пари ! Трябва да си морално деградил до дъно , "ДОКТОР" (???) да плещиш подобни дебилщини ! Абе смотльо , само респираторните вироси са 21 (двадесет и един) бе !!! И всички имат почти една и съща клинична картина !!! Как не те срам..."доктор" !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!