Свързани новини

05.11.2020 20:00

Президентът наложи вето на наказанията за споделеното пътуване

Видян 2327 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, с които са допълнени Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози, предаде Investor.bg.


Държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, информираха от президентската институция. Когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота как ще се прилагат.


Мотивите за връщането на закона за ново гласуване в парламента се отнасят до нерегламентирания обществен превоз на пътници, който трябва според Радев да се разграничи от т.нар. споделено пътуване.


Президентът не оспорва обществената опасност от нерегламентирания превоз на пътници, който може да увреди не само безопасността на лицата, но и обществения интерес във връзка с осигуряването на услуги за превоз. Но според него не са уточнени критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от споделеното пътуване.


Радев смята, че са твърде широки дефиниции на понятията „обществен превоз“ и „превоз на пътници“ в допълнителните разпоредби на Закона за автомобилните превози.


„Обществен превоз“ по смисъла на този закон е превоз, извършван за чужда сметка или срещу заплащане или икономическа облага, който се извършва с моторно превозно средство. „Превоз на пътници“ е определен като „дейност на лице, което извършва услуги по извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство за чужда сметка или срещу заплащане, или икономическа облага“.


В мотивите на президента се напомня, че за престъпление се смята извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Наказанието е лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство се отнема в полза на държавата. По-тежко е наказанието, извършено от две или повече лица, които са се сговорили предварително и за целта са използвали фалшив или документ с невярно съдържание. В тези случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до петнадесет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 05.11.2020 23:11

    Съдбите ни са в ръцете на ТЪПАЦИ !

  • 001 Николай Георгиев 05.11.2020 20:26

    Човека е напълно последователен - един закон не изтърва.Може да има план човека.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате