Свързани новини

05.11.2020 19:50

БНБ: Има риск от вдигане на данъци

Видян 1549 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Има риск от вдигане на преките данъци в България върху доходите на гражданите и печалбата на фирмите, ако в следващите години бюджетът не успее да се върне към траекторията на нулеви дефицити”, предупреди  подуправителят на Българската народна банка Калин Христов, екс финансов министър, който представи забележки по проектобюджета за 2021 г., който мина на юруш на първо четене в НС без кворум, но затова пък заедно с бюджетите на НЗОК и НСИ.


Най-сериозният въпрос е дали България ще се върне към фискална консолидация, тоест към стабилни финанси с нулеви дефицити след излизане от Covid-кризата? Дали заложеният икономически растеж за 2021 – 2023 г. е постижим и дали мерките за подкрепа на домакинствата и бизнеса, които се представят като временни, реално ще бъдат отменени след кризата? Ако те не бъдат отменени, както е предвидено, консолидацията ще бъде поставена под въпрос, а това може да доведе до покачване на данъците върху труда и капитала, които сега са в размер на 10%”, отсече Христов.


"Увеличаването на преките данъци при свиваща се работна сила в страната и ниски нива на частните инвестиции няма да има добър ефект върху икономиката", посочи подуправителят на БНБ.


"Проблемът е, че консолидацията и стимулирането на икономиката се прави на база макроикономически сценарий, който е подценен. Ако има ръст или спад на икономиката, той се отразява на бюджетните приходи. Важно е да бъдат предвидени по-големи буфери, които биха поели рисковете от един по-негативен сценарий. Освен това не е ясно дали конкретни разходи, заложени в сегашния бюджет, са временни или постоянни. Ако са постоянни, има риск в даден момент да се наложи да се финансират с данъчна политика, особено при наличието на толкова ниско ниво на частни инвестиции", обясни още Калин Христов.


Прогнозата на централната банка за спада на икономиката тази година е почти двойно по-негативна от правителствената – 5,5% спрямо 3% на Борисов 3. Междувременно, Европейската комисия в четвъртък също представи разчети за 5.1% спад на българското стопанство.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей