Свързани новини

26.10.2020 09:30

Защо не щем неустойки за забавата на Турски поток у нас?

Видян 3134 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    


Държавната компания Булгартрансгаз, управлявана от съпруга на пиара на ГЕРБ, е подписала анекс към договора със саудитския консорциум Arkad за изграждането на Турски поток през България . Това обаче не е било съобщено публично, съобщава Дневник. С анекса са променени сроковете за изпълнение на проекта, решено е да няма неустойки за строителя за забавянето до сега, както и че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата бъде платена предсрочно или не, съобщава Капитал.


Допълнителното споразумение е подписано още на 2 септември, но се вижда публично едва сега. По същия начин, с над месец закъснение, бяха публикувани и договорите с подизпълнителите на Arkad, които са основно руски и беларуски фирми. Консорциумът Arkad пък вече се управлява от руския гражданин Юрий Швецов, който е подписал и анекса с Булгартрансгаз.


Според първоначалния договор с Arkad, подписан на 19 септември 2019 г., газопроводът от турската до сръбската граница трябваше да бъде завършен на два етапа. Първият - до 250 дни, така че да осигури техническа възможност за пренос на газ, използвайки наличната инфраструктура на Булгартрансгаз, и вторият - до 615 дни, в който всичко трябва да е готово. Първият срок изтече на 4 юни 2020 г., тъй като самото възлагателно писмо за старт на строежа е от 24 септември 2019 г. И до момента обаче не е осигурена възможност за пренос на газ, като полагането на тръбите продължава, макар да няма официални данни колко % е изпълнението. С анекса двата срока са обединени в един нов - от 448 дни, до който Arkad се ангажира да изгради напълно продължението на Турски поток през България. Това означава, че новата финална дата е 15 декември.


От 20 ноември обаче проектът ще бъде санкционен от страна на САЩ, на които се разчита за финансиране от Сити Банк и за доставка на компресорни станции. Според енергийния експерт Васко Начев, известен със сбъдващите се негови прогнози, последното няма как да стане. А не стане ли, няма как да има движение на газ по провода.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 нон стоп 24.10.2020 12:52

    Милионите са отишли за пореден път в сметките на уговарящите вместо в хазната. Такова крадливо и престъпно управление, което не само източва хазната и краде собствения си народ, ами и отклонява престъпно евентуални постъпления у нас, а и в Европа никога до сега не е имало и не е могло да съществува толкова дълго "ало Банов съм", "ало Ваньо", Черепа...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и