Ракета е била изстреляна в небето в район от турското черноморско крайбрежие, в който турската армия се очакваше да проведе изпитания на руските зенитно-ракетните системи С-400, според местен видеозапис, получен от „Ройтерс“.


Видеозаписът, направен в черноморския град Синоп, показва тесен стълб дим, който се е издигнал високо в небето.


През последните дни Турция издаде НАВТЕКС /навигационно уведомление/ за района край Синоп и обяви, че въздушното пространство в този район ще бъде затворено заради изпитания на турската армия.


„Спутник“ по-рано съобщи, турската армия е разположила руски системи за противовъздушна отбрана С-400 в черноморската провинция Самсун. Агенцията публикува кадри на очевидци на конвой от военни превозни средства, превозващи компоненти за С-400, които се движат към съседната провинция Синоп, където трябва да бъдат тествани. Турските власти все още не са направили официални изявления по този въпрос.


Изпитанията на системите С-400, ако се потвърдят, биха могли да предизвикат напрежение между Турция и САЩ, които остро се противопоставиха на покупката от Анкара на системи за ПВО от Русия с аргумента, че те излагат на опасност колективните системи за отбрана на НАТО.


В отговор на покупката от Анкара на системи С-400 Вашингтон прекрати миналата година участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, предаде бТВ.