Свързани новини

12.10.2020 09:23

Лавров уреди премирие в Карабах

Видян 2513 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, но въпреки това двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието. То влезе в сила още в събота по обяд, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, който посредничи между страните в конфликта. Руското външно ведомство излезе със съответната декларация. Прекратяването на огъня беше договорено след близо 11 часа преговори в Москва между външните министри на двете враждуващи страни Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян. Армения и Азербайджан пристъпват към дълги преговори с цел мирно регулиране, следва от текста на заявлението.
Още в събота обаче арменските и азербайджанските сили се обвиниха в извършване на нови атаки въпреки споразумението за прекратяване на огъня от обяд, което трябваше да сложи край на боевете за спорния регион.
"В незачитане на предварително обявеното прекратяване на огъня азербайджански сили в 12:05 ч. предприеха атака срещу Караханбейли, район на фронта", заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян. "Армията на Карабах предприема мерки за отразяване на атаката."
Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи 30 минути след влизането в сила на прекратяването на огъня, че арменските сили обстрелват областите Тертер и Агдам.
"Армения явно нарушава режима на прекратяване на огъня", заяви азербайджанското министерство на отбраната, според което на фронтовата линия имало атаки в две направления.
Прекратяването на огъня трябва да бъде използвано за размяна на военнопленници и други задържани лица, както и за връщането на телата на загиналите войници в родината им. Параметрите на договореното примирие ще бъдат съгласувани допълнително.
Преди това руският президент Владимир Путин призова настоятелно двете страни да прекратят сраженията в Нагорни Карабах, които продължават вече две седмици със стотици загинали.
От избухването на сраженията в края на септември са били убити 320 арменски войници. Азербайджан не е обявил своите жертви, но твърди, че 30 цивилни са загубили живота си. Сраженията са прогонили хиляди от домовете им.

©  Sputnik / Russian Foreign Ministry's press service



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които