Свързани новини

05.10.2020 17:52

Думите на управителя на НЗОК са неадекватни: Нинова

Видян 1648 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия


Думите на управителя на НЗОК са неадекватни


Моделът на здравеопазването в България отдавна показа своите дефекти, а кризата с Ковид-19 ги задълбочи. Днес абсолютно неадекватно звучат думите на управителя на Здравната каса, че “трябва да запазим системата и да не обещаваме нещо повече, защото никой не очаква нещо повече”. Напротив, смисълът на политиката е да очакваме и да се борим за повече. В здравеопазването всички очакват нещо повече - и пациентите, и лекарите, и медицинският персонал.


Българите очакват да имат достъп до здравеопазване и когато са си плащали здравните вноски цял живот, да не им се налага да доплащат за всяко нещо.


Лекарите и медицински сестри очакват адекватно заплащане.


Регионите имат огромни очаквания. Хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там. Тези в Смолян да има в областта поне една денонощна аптека. А родилките в Търговищко да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.


Абсурдно звучи твърдението, че не е време за промени. Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора.


Здравето не трябва да е стока, а болниците търговски дружества, в които то се търгува. Здравната карта трябва да осигурява достъп до здравеопазване на всеки българин.


Наложителна е промяна в лекарствената политика. Трябва да се намали ДДС на лекарствата. Те са регулирана стока и това категорично означава падане на цените им. Търговете трябва да се правят от Министерство на здравеопазването, а не от всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество цената е по-ниска. Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.


Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете