Свързани новини

01.10.2020 12:16

Докладът показва болестта, а лечението й ще започне с оставката на Борисов: Йончева

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Докладът на ЕС за върховенството на закона в България е изключително добър, защото е обективен. Той показва каква е болестта, а нейното лечение ще започне с оставката на Бойко Борисов и правителството. Европа вече вижда какво се случва в България. Това заявих днес предаването „Денят започва“ на БНТ.

 Въпреки дипломатичния брюкселски език, става ясно, че оценката е, че България не се развива демократично. Няма законодателна сигурност, подценява се ролята на парламента, по-голямата част от медиите са проправителствени, изброи тя част от констатациите в доклада. Какво означава, че няма законодателна сигурност? Това означава, че има задкулисие, което управлява България. Основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост, те са на хранилка на правителството. Проблемът не е толкова в прозрачността - къде се пренасочват средствата от ЕС, а във факта, че те се разпределят от правителството, което прави медиите зависими.

 Докладът е изготвен от Европейската комисия като част от новия механизъм, който обхваща всичките 27 държави –членки на ЕС. В същото време за България се запазва и наблюдението, въведено още през 2007 г., по Механизма за сътрудничество и проверка. Според мен слабото място на доклада от вчера е, че в него няма конкретни препоръки. В допълнение може да се псочи, че вече съм получила подкрепа от зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за законодателна инициатива, която да позволи средствата от ЕС за медии да не минават през правителството, което и да е то след оставката на Бойко Борисов.

 Работя върху резолюция за ситуацията в страна, която да бъде приета в пленарно заседание на Европейския парламент. В нея няма дипломатичен език, а са изброени конкретни проблеми и факти за управлението в България. Оттук нататък, според мен, трябва да се вземат конкретни мерки, които да обвържат спазването на върховенството на закона с отпускането на европейските средства. Така начинът, по който функционира България в последните десет години ще приключи. Не говорим за спиране на парите, а за превантивни действия, за да не се стигне до там. Докладът показва, че България излиза от демократичния път и трябва да се вземат мерки", заяви евродепутатът Елена Йончева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева