„Докладът на Европейската комисия е обективен, коректен и отчита постигнатите резултати, отчита напредъка. В него специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията и темата за изменението на Конституцията“.


Това каза на брифинг депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде бТВ.


„ЕК акцентира, че има много добро сътрудничество между българската държава, правителството и Народното събрание, което чрез своя председател Цвета Караянчева изпрати специално писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени в Конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система. Това е една от темите, които е приветствана в доклада на ЕК“, каза Атанасова.


Тя обърна внимание и на друга тема в доклада – противодействието на корупцията. Анализ показва, че България е една от страните, които предприемат най-своевременни и адекватни мерки за изпълнение на отправените препоръки вследствие на преглежданите оценки.


„Комисията акцентира и върху усилията на българското правителство в борбата с корупцията, в консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт и отчита, че тези усилия свидетелстват за решимостта на българските институции за справянето на този проблем“, поясни Десислава Атанасова.


„Докладът на ЕК е обективен, положителен и ясно очертаващ постигнатите резултати в резултат на сътрудничеството на България с ЕК.