Свързани новини

18.09.2020 16:39

Екстрадирането на Бююк е в нарушение на Конституцията и международни конвенции: Адв. Екимджиев

Видян 1554 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предаденият преди 4 години на турските власти бизнесмен Абдула Бююк , обвиняван и като близък до организацията на Фетулах Гюлен, е завел дело срещу страната ни. Преди дни разследване на германското списание „Шпигел" припомни неговия случай с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган след опита за преврат през 2016 година.

На 10 август 2016 на многохиляден митинг в Истанбул по случай победата над опита за преврат, тогавашният външен министър Мевлют Чавушоглу обявява, че един от враговете на Турция и на Ердоган се укрива в България, но българските власти са обещали той да бъде върнат, припомни в предаването "Хоризонт за вас" адвокат Михаил Екимджиев.

"Буквално часове, не дни, не седмици, след това изявление, Абдула Бююк е поднесен на турските власти на българската граница от наши високопоставени полицейски служители, в нарушение на конституция, на конвенция за правата на човека, на конвенции за осигуряване на политическо убежище", допълни Екимджиев.

Тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова отказва политическо убежище на Абдула Бююк. Тогава се извършва така наречената в правото "прикрита екстрадиция", подчерта адвокатът.

Турция е отказала да продължи валидността на документите му и пребиването на Абдула Бююк в България е било формално нелегално, изтъкна Михаил Екимджиев: "Дори да приемем, че е имало някакви формални основания за експулсирането, то това, което е направено задължително, трябва да стане с уведомяването на негов адвокат, в момента, в който е арестуван, с уведомяване на омбудсмана и с уведомяване на неправителствена организация".


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.09.2020 18:29

    С неграмотна и алчна мутра за премиер това е положението

  • 001 Anonimen 18.09.2020 16:54

    тайпи намаза ските на бате

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.