Свързани новини

18.09.2020 14:03

Най-вероятно машинният вот ще се брои ръчно, колкото и да е парадоксално: бивш член на ЦИК

Видян 2934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка няма да се гласува с машини на парламентарните избори. Това прогнозира пред БНР социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Много тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласуване, смята Томов, който коментира, че в продължение на близо година изпълнителната власт създаваше видимост, че тя ще поеме основната отговорност с доставката на устройства за машинно гласуване.

„При положение, че машини за гласуване се произвеждат едва след като се сключи договор с компанията производител, ЦИК трябва да обяви открита процедура, трябва да се явят кандидати за нея, има законни срокове, в които да се разгърне тази открита процедура. Едва след това да избере изпълнител и едва след като избере изпълнителя, ще се появи този срок от 30 календарни дни, необходим за оценка на съответствието на техническите спецификации с това, което е доставено. И става, както и да го смятам, ако става дума за купуване на машини, времето дори до редовните избори няма да стигне.“

За наемане на машини времето би могло да стигне, само че ще влезем в Книгата на Гинес с това наемане на машини за гласуване – практика, която изобщо не е разпространена в света, подчерта Цветозар Томов в предаването "Преди всички".

„Извън това, ако наемем сега 9 хиляди устройства и ги върнем 2 седмици след изборите, ще похарчим един куп пари за тоя, дето клати дърветата, а на вратата вече ще чукат президентските избори, може би и нови предсрочни парламентарни, като гледам каква е обстановката. Това е идиотско решение - всеки път да наемаме машини за гласуване.“


От трите възможни решения – да се гласува само с хартиени бюлетини, да се гласува само с машини и сегашния хибриден вариант, този е категорично най-лошият, заяви Томов. Манипулация и фалшификация са възможни и при трите варианта, категоричен е той.

При смесения вариант трима от четирима души ще гласуват с хартия, или в големите градове – двама от трима, смята социологът.

Разписките от електронното гласуване не са защитени, много по-лесно могат да бъдат имитирани и са по-несигурни като документ за начина, по който е гласувал избирателят, отколкото бюлетината, която той е попълнил собственоръчно и е пуснал, поясни Томов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни