Свързани новини

17.09.2020 11:01

Радев ще наложи вето на промените в ИК

Видян 2412 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Категорично ще наложа вето на този закон”, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за приетите от НС промени в Изборния кодекс (ИК). „Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани”, подчерта държавният глава. Припомняме, че според последните поправки на управляващите на всички видове избори, освен на местните, ще се гласува както с машини, така и с хартиени бюлетини.
„Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите и да манипулират по тяхно желание”, допълни Радев. Той посочи, че „отдавна има всички условия кабинетът да подаде оставка”. Той добави, че всяко протакане задълбочава кризата.
България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес”, каза Радев.
Напомняме, че по същество да се гласува с машини означава, че няма възможност за правене на изкуствено невалидни бюлетини, с което по традиция се славят изборите у нас. Обикновено това са около половин милион бракувани гласа,  което значително променя вота на гражданите. С машините обаче няма опция и за контролиран вот, тъй като не се влиза в кабинки и няма как да се правят снимки на бюлетината за отчет. Самото приемане на гласа пък става за части от секундата и остава в паметта на апарата.
Преди година Радев вече заяви, че отмяната на машинното гласуване е „удар по българите в чужбина”.  Сега те все така остават без опция за електронен вот, който трябваше да бъде въведен отдавна и без промяна на закона. За сънародниците ни става още по-сложно да упражнят законното си право на глас.
Същевременно стана ясно, че за пореден път броенето на бюлетините ще се извършва единствено от Информационно обслужване АД на Михаил Константинов, който е афиширано пристрастен.


МС така и не пое ангажимент за придобиването на нови машини за гласуване и текст, според който  да бъде записано, че тези машини се купуват, а не се наемат, което е значително по-скъпо. Неизменна вероятно ще остане и фирмата доставчик Сиела Норма от 1 кръг с министър Вълчев, която е вечният титуляр на ЦИК и системно печели конкурсите точно с цената, равна на прогнозната стойност на комисията.
За изборите за ВНС, ако ги има реално, още нищо не е решено. Районирането в страната от преди 30 г. е правено при съвсем друго разпределение на населението. Така например  1 мандат от столичния ж.к. Люлин ще е за 200 хил души, а 1 мандат за населено място като Троян ще е за 20 хил. души, което очевидно е неравномерно.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.09.2020 17:24

    Тези престъпници кога ще разберат, че мнозинството им е само в НС изчислено преди 3.5 г, а към момента са малцинство и вървят на изчезване. Законите, които приемат са нелегитимни и във вреда на обществото, за което дано някой ден си понесат и съдебна отговорност!!! Това не са народни представители, а народни престъпници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и