Свързани новини

17.09.2020 09:26

Югоизточният обход на Пловдив ще бъде по-скъп от магистрала - 5 км за 42 млн. лв.

Видян 3472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е обявила поръчка за новия югоизточен обход на Пловдив, който е дълъг малко под 5 км - между пътен възел "Скобелева майка" и новото кръгово кръстовище на "Асеновградско шосе", съобщава Капитал.

Прогнозната стойност на проекта е 42 млн. лв. без ДДС, или над 50 млн. лв. с ДДС. Цената излиза 10 млн. лв. на километър, като отсечката не е тежка - няма виадукти или тунели например. За сравнение - магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза се строеше за около 7 млн. лв. на километър, а за отсечката между Шумен и Търговище победителят спечели търга с цена под 9 млн. лв. с ДДС.

Новият скоростен път с габарит 20 метра ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград, подчертават от АПИ. Разширението на малко над 10 км от въпросното трасе между Пловдив и Асеновград пък беше направено за около 25 млн. лв., но с пари от Брюксел.
Реклама

Обходите традиционно стават все по- скъпи обекти. Обходът на Бургас например е дълъг 4.68 км и ще се строи за над 11 млн. лв. на километър според решение на АПИ от юли 2020г. Обходът на Поморие обаче беше 20 млн. лв. за 5 км, като поръчката бе възложена преди три години.

Строителството на обхода ще трае 18 месеца и се финансира с пари от държавния бюджет. Срокът за подаване на оферти е до 15 октомври 2020 г.

Пловдив все още няма окончателно завършен околовръстен пръстен. Целта на настоящия проект е транзитният поток, идващ от магистрала "Тракия" и Свиленград (границата с Турция), да се изведе от чертите на града към път II-86 Асеновград - Смолян.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред