Свързани новини

15.09.2020 11:43

93% от дюните край Шабла липсват в кадастъра

Видян 2994 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в кадастъра, установи проверка на "Зелени закони".


Инициативата изпрати в понеделник писмо до министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание с искане за среща, на която да бъдат обсъдени проблеми с картирането и опазването на дюните по българското Черноморие, предаде OFFNews.bg.


Екипът на "Зелени закони" извърши проучване на дюните по българското Черноморие. Целта беше да установим колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти, обясняват от екоинициативата.


Проверените терени са от Ахтопол до Шабла и са открити множество дюни, които без никаква логическа причина не са картирани.


На практика, картирани в кадастъра се оказаха само половината от известните дюни в България, твърдят от Зелени закони и посочват интересен казус в община Шабла.


Всички плажове в общината попадат в Натура 2000. Затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове", с възложител Министерството на околната среда и водите.


Съгласно тези проучвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете срещу Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец и на север от Дуранкулашкото езеро. Тези дюни са описани в формулярите на защитените зони "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла - Езерец". На територията на двете защитени зони са описани общо 1218,9 декара бели дюни и 47,9 декара сиви дюни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван 15.09.2020 16:49

    Веднага Министерски съвет на Боко да възложи една обществена поръчка за милиони, която да бъде спечелена естествено от Тома Белев и той да преброи дюните по Черно море! След като преброи делфините в Черно море срещу 3 000 000 лева, време е отново да му се отпуснат държавни пари!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които