Свързани новини

02.09.2020 10:29

Пълен хаос в опазването на дюните между Созопол и Черноморец, между къмпинг Градина и къмпинг Златна рибка

Видян 2224 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Екипът на “Зелени закони” извърши проучване на дюните по българското Черноморие. Целта беше да установим колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти.

Дюнните комплекси между къмпингите Градина и Златна рибка, са включени и в Натура 2000 и в специално създадената за тяхното опазване природна забележителност, но това не е подобрило въобще тяхното опазване. В тази малка територия може да се видят всички възможни нарушения и проблеми свързани с дюните в България.

Липса на припокриване между картираните от МОСВ дюни и дюните в специализираната карта на МРРБ.

На плажа между Градина и Златна рибка в специализираната карта на МРРБ е отразен компактен полигон от 388 декара дюни, а картирането на МОСВ е констатирало 174 декара сиви дюни. Но 61 декара или повече от 30% от тях са извън картата на МРРБ. Вижте слоевете на тази карта.

Дюни извън картираните от МОСВ и МРРБ

Теренните проучвания констатираха поне два кадастрални номера, които не бяха отразени нито на картата на МОСВ, нито на тази на МРРБ и които представляваха много рядкото местообитание “влажни понижения между дюни” с обща площ над 10 декара. Едно детайлно картиране би разкрило още такива неотразени дюни.

Приватизация на дюни

Над 70% от дюните в района са възстановени на различни собственици, като повечето са частна собственост, но има и няколко парцела общинска собственост. Това е станало възможно по време на реституцията през 90-те години, когато те са били върнати като земеделска земя.  Според Конституцията крайбрежната плажна ивица и дюните в нея  са изключителна държавна собственост и картирането им като дюни би трябвало да означава задължение на държавата да ги изкупи обратно и да ги опазва.

Застрояване на дюни и засипване на дюни

Над 50 декара приватизирани дюни, посетени от нас, са застроени между 2005 и 2013 г. на няколко етапа, в нарушение на заповедта на природната забележителност забраняваща строителството. Те вече не са отразени нито на картата на МОСВ, нито на тази на МРРБ. В миналото част от тях са били включени в природната забележителност, но постфактум след застрояването им, са били изключени от нея през 2016 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Морски 07.09.2020 14:36

    Зелените пак спят. Явно няма кой да им плати, за да защитят унищожаването на дюните.

  • 001 Златко 02.09.2020 16:37

    Къде са платените "зелени" на Тома Белев и Иво Прокопиев в този казус и защо не опазват дюните, а протестират на жълтите павета?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв